ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny jordlik planet närmare oss än någon annan

Hugo Ewald · 17 Dec 2015
Uppdaterad 27 Dec 2015

Foto: University of New South Wales


En ny planet, upptäckt av australienska forskare, ligger närmare jorden än någon annan potentiellt livsbärande planet. Planeten har fått namnet Wolf 1061c och befinner sig blott 14 ljusår från jorden.

klar

Artikellänk är kopierad

Forskare vid University of New South Wales i Australien kunde under onsdagen berätta om en stor nyhet. Vad de funnit var en ny jordliknande planet, bara 14 ljusår från jorden.

Planeten är en av tre planeter forskarna hittade i omlopp kring en röd dvärg med namnet Wolf 1061. Den nya planeten, fyra gånger större än jorden, fick namnet Wolf 1061c.► LÄS MER: Ny jordliknande planet har hittats

– Det är särskilt spännande eftersom alla planeterna har såpass låg massa att de eventuellt är klippiga med en solid yta. Wolf 1061c är inom den zonen där det finns en möjlighet att flytande vatten, eller till och med liv, finns, säger forskargruppens ledare Duncan Wright i ett pressmeddelande.

Att planeten eventuellt har liv betyder dock inte att den är särskilt lik jorden. Den är fyra gånger så stor, kretsar kring sin stjärna var artonde dag och befinner sig mycket närmare stjärnan. I vårt solsystem hade det inneburit att den varit för varm för liv, men Wolf 1061 är mycket svalare än vår sol.

Målet är nu att närmare granska de tre planeterna som kretsar kring Wolf 1061 i förhoppningen att få en bättre förståelse om planeternas atmosfär och om de skulle kunna bära liv.► LÄS MER: Tom, 15, hittade ny planet under sin prao

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro