ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny jordlik planet upptäckt – bara fyra ljusår bort

Roland Johansson/TT · 24 Aug 2016
Uppdaterad 24 Aug 2016
Den nya planeten har en nästan exakt lika stor massa som jorden.

Den nya planeten har en nästan exakt lika stor massa som jorden. Foto: M. Kornmesser/European Southern Observatory/TT


En jordlik planet med förutsättningar för liv har upptäckts bredvid solens närmaste granne i rymden, dvärgstjärnan Proxima Centauri.Avståndet till planeten är 4,2 ljusår. Det är så nära vi kan komma en planet utanför vårt eget solsystem.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nya planeten, döpt till Proxima b, har en nästan exakt lika stor massa som jorden, bara 1,3 gånger större, och temperaturerna ligger ungefär på samma nivå. Det innebär att det borde kunna finnas förutsättningar för vatten på dess yta — och kanske liv.

– Det är helt fantastiskt. Det som är förvånande är att den är så lik jorden, med tanke på att det är den närmaste planeten vi har i ett annat solsystem, säger Anders Johansen, planetforskare vid Lunds observatorium.► LÄS MER: Ny jordlik planet närmare oss än någon annan

Närheten till Proxima b är dock relativ. Avståndet dit är nästan 40 biljoner kilometer. Med nuvarande teknologi skulle vi behöva färdas i cirka 70 000 år innan vi kunde ta de första stegen på planetens yta.

– Vi måste upp i tio procent av ljusets hastighet innan vi kan ta oss till sådana platser. Då kan vi klara det på knappt 50 år, säger Johansen.

Planeten, som beskrivs i Nature, hittades av ett internationellt forskarlag med hjälp av spektrografer vid Europeiska sydobservatoriets teleskop i Chile.

Den kretsar runt Proxima Centauri på bara elva dagar, en effekt av att de båda himlakropparna är ganska nära varandra.

Att planeten klarar detta utan att vara ett kokande inferno, och till och med kan ha en ganska behaglig temperatur beror på att dvärgstjärnor som Proxima Centauri är ganska svala. Men den korta omloppstiden innebär förstås att klimatet blir helt annorlunda än på jorden.

– Det finns troligen inga årstider på planeten, säger Johansen.

Proxima b vänder dessutom hela tiden samma sida mot sin stjärna, vilket innebär att det hela tiden är dag på ena sidan och natt på den andra.

– Det behöver inte vara något hinder för liv. Det beror på vad som är optimalt för liv. Det vet vi inte, säger Johansen.

Närheten till stjärnan gör dock att strålningen på planeten är mycket intensiv.

– Men om det finns ett hav kan liv finnas under ytan. Strålningen avtar väldigt snabbt i vatten, säger han.

I dagsläget vet man inte om det finns vatten på Proxima b. Men enligt Anders Johansen kommer man att kunna slå fast detta inom fem till tio år då det nya amerikanska rymdteleskopet, James Webb Space Telescope, blivit operativt.

– Fast att hitta eventuellt liv blir förstås svårare, säger Johansen.► LÄS MER: Ny jordliknande planet har hittats

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Johansson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro