ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny kommitté ska lösa bostadskrisen

metro · 10 Sep 2013
Uppdaterad 10 Sep 2013

Inflyttningen till storstäderna har aldrig varit så stor som i dag. Men bristen på bostäder håller tillbaka utvecklingen. Nu får en bokriskommitté ett år på sig att ta fram konkreta förslag på hur man kan få fram fler bostäder.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hasselgren, KTH.
Björn Hasselgren, KTH.Foto: KTH

Allt fler söker sig till svenska storstadsregioner för att jobba. Men bristen på bostäder gör att alla inte får plats – och att storstädernas företag inte kan växa i den takt de skulle kunna. Detta bekymrar handelskamrarna i Sveriges tre storstäder som nu tillsammans med Fastighetsägarna tillsatt en bokriskommitté som som ska ta fram konkreta förslag för hur man kan  förbättra bostadsmarknaden i städerna.

– Det handlar både om att bättre utnyttja de bostäder vi redan har, men också att främja byggandet av nya bostäder, säger KTH-forskaren Björn Hasselgren, som utsetts till huvudsekreterare för kommittén.

I pressmeddelandet om den nya kommittén pekas regleringen prissättningen på hyresrätter ut som en av nyckelproblemen på bostadsmarknaden. 

– Vår uppfattning är att det finns för lite hyresrätter för att uppnå en bra balans av olika former av boende. Prissättning på hyresrätter minskar intresset bland byggföretag att bygga mer eftersom svårt att täcka kostnader. 

Jahja Zeqiraj,  gruppledare för fastighetsnämnd i Göteborg för socialdemokraterna, håller med om att det behövs fler hyresrätter, men tycker inte att regleringen av hyresmarknaden är problemet. 

– Vi tycker också att vi behöver fler hyresrätter, men  deras problemformulering är fel.  Den avreglering av hyresmarknaden som skett med nuvarande regering har inte lett till att vi fått bukt på bostadsbristen tvärtom har bostadsbristen försvårats ytterligare. 

Kommittén kommer under ett års tid att presentera flera delrapporter med olika ingångar i problemet. I juni nästa beräknas slutrapporten att vara klar. För att väcka politisk debatt planeras då en presentation på Almedalen.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro