ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny lag gav 700 nya krogjobb i Skåne

Kinga Lezanska Sjölin · 3 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
För Amina Omagbemi är personalliggaren en självklar rutin. 

För Amina Omagbemi är personalliggaren en självklar rutin. 


klar

Artikellänk är kopierad

När Skatteverket skulle undersöka svartarbete på pizzerian flydde bagarna ut genom fönstret. Det är ett av 66 kända tillfällen då krogar i Malmöområdet fifflat eller slarvat med personal­liggaren.Ungefär 700 svarta restaurangjobb i Skåne har blivit vita sedan lagen om personalliggare infördes förra året. Det innebär ungefär 200 miljoner kronor i intäkter till staten, enligt Conny Svensson, projektledare vid Skatteverket. Men på åtskilliga krogar redovisas personalen ännu felaktigt.

Sekunden efter det att Skatteverkets tjänstemän steg in i en pizzeria i Malmöområdet tog två bagare av sig förklädena och försvann ur blickfånget. Tjänstemännen fick vänta i ett annat rum.

Efter en stund fick de en personalliggare som såg felfri ut. Men en av Skatteverkets medarbetare hade gömt sig utanför och sett hur pizzapersonalen hoppat ut genom ett fönster och fyllt i personalliggaren i en bil. Detta hände i maj  och ägaren fick böta 20 000 kronor.

Även flera välrenommerade krogar har misskött liggarna. Enligt Mikael Tuvesson, kontrollant vid Skatteverket, behöver inte fusket vara medvetet.– Men lagen har funnits i ett och ett halvt år, så det finns ingen näringsidkare som inte känner till den, säger Tuvesson.

"Tryggare att jobba vitt"

SJÄLVKLARHET. För Amina Omagbemi, anställd på Graffiti café i Malmö, är det lika självklart att fylla i personalliggaren som att låsa dörren och larma när hon går från jobbet. – Det är en jätteviktig rutin. Lagen om personalliggare är bra, för det är ju mycket tryggare att jobba vitt, säger Amina ­Omag­­bemi.

klar

Artikellänk är kopierad

Kinga Lezanska Sjölin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro