ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny lag idag: Fritt fram övervaka dig i butiken

Anders Göransson · 1 Jul 2013
Uppdaterad 1 Jul 2013

En kamera över köttdisken, en annan vid smågodisplocket och ytterligare en i fruktavdelning. I dag träder en ny lag i kraft som kan leda till rejält utökad övervakning med inspelning i butikerna. Samtidigt visar en ny undersökning att utökad kameraövervakning i samhället har starkt stöd i opinionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

I dag, den 1 juli, träder en ny lag i kraft som förenklar reglerna för kameraövervakning.LÄS MER: ALLA NYA LAGAR SOM TRÄDER I KRAFT I DAG

Hittills har butiker kunnat videoövervaka kassalinjer samt in- och utgångar utan särskilt tillstånd - men har som regel fått nej när de sökt tillstånd för att övervaka andra butiksytor. Nu tas kravet på tillstånd bort för hela butiken - det räcker i stället med att anmäla till länsstyrelsen att man sätter upp en kamera med inspelning.

Samtidigt tas kravet på tillstånd bort även för övervakning med inspelning av parkeringshus, t-banestationer och t-banevagnar.

Möjligheten att spara inspelade bilder utökas från en till två månader.

–  Men samtidigt har man skärpt kraven på hur materialet sparas, och om man övervakar i strid med lagen har enskilda möjlighet att söka skadestånd, vilket inte varit möjligt tidigare, säger Malin Ricknäs, jurist på länsstyrelsen i Stockholm.

En undersökning från Opinion Stockholm visar att det finns ett starkt stöd för utökad övervakning i samhället om den sker för att öka säkerheten. 85 procent av totalt 1 030 tillfrågade personer i Stockholms län anser att kameraövervakning ska vara tillåten på fler allmänna platser för att människor ska känna sig tryggare. Stödet är störst bland äldre och kvinnor.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro