ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny lag totalförbjuder abort i Alabama: Inga undantag för våldtäkt eller incest

Sophie Tanha · 15 Maj 2019
Uppdaterad 15 Maj 2019
Många protesterar mot den nya lagen.

Många protesterar mot den nya lagen. Foto: TT


Delstaten Alabama har röstat igenom USA:s hårdaste abortlagar, där någon som utför en abort kan dömas till 99 års fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Den enda omständigheten som gills i den nya abortlagen är om moderns hälsa är i allvarlig fara. Lagen röstades igenom med 25 ja-röster gentemot 6 nej, rapporterar flera amerikanska medier. Ett förslag om att aborter vid våldtäkt eller incest skulle undantas förbudet röstades ner av senatens republikanska ledamöter, samtliga män.

Kritiseras på flera håll

Just nu håller flera republikanska delstater på att införa stora restriktioner mot aborträtten, men ingen annan lag har kriminaliserat aborter i den utsträckning som Alabama gjorde under tisdagskvällen. Delstaterna Georgia, Kentucky, Mississippi och Ohio har förbjudit aborter som utförs sex veckor in i graviditeten, vilket kritiserats då många inte ens känner till att de är gravida så tidigt.

Abortlagarna har mötts av stor kritik från bland annat underhållningsbranschen, där flera filmer och serier lovat att sluta vara verksamma i delstater som röstat i genom lagarna, och från människorättsorganisationer.

LÄS MER
6 saker alla borde veta om aborter
klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro