ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny lärlingsutbildning hamnar i gråzon

TT-Metro · 7 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Lärlingen anses inte vara en arbetstagare. Därför passar inte dagens kollektivavtal den nya lärlingsutbildningen. Nu föreslås istället ett specialutformat utbildningskontrakt.Från och med hösten 2011 kommer det att vara möjligt att utbilda sig till lärling på gymnasiet istället för att gå något av de traditionella programmen. Lärlingsprogrammet kommer att ersätta yrkesprogrammen som finns i dag och den största delen av undervisningen kommer att ske på arbetsplatser.Men de kollektivavtal som nu finns på arbetsmarknaden passar inte för gymnasieelever i lärlingsutbildning, då de anses vara elever och inte anställda. Därför bör en ny tidsbegränsad anställningsform införas, enligt en utredning.

Den nya anställningen ska ske med ett specialutformat utbildningskontrakt som ska upprättas mellan elev, skola och företag. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) välkomnar det nya förslaget.–  Det är bättre att en 19-åring har en lärlingsanställning med låg lön än att han hoppar av skolan och går arbetslös med socialbidrag, sa Björklund vid en pressträff.Sverige har länge saknat en lärlingsutbildning. Enligt Jan Björklund är detta en av orsakerna till att Sverige har en så hög ungdomsarbetslöshet.

Från Svenskt Näringsliv kritiserar man lärlingsutredningen. Den saknar ett framtidsperspektiv och ger inte svar på hur företagens framtida kompetensbehov ska tillgodoses, anser Kristina Scharp, som är chef för skola och utbildning på Svenskt Näringsliv.

Vad lönen för lärlingarna kommer att ligga på är inte fastställt, men enligt regeringens utredare Irene Wennemo kan det handla om 40–50 procent av minimilönen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT-Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro