ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny larmrapport: Massdöd av insekter i snabb fart – kan slå ut hela ekosystemet

Natalie Demirian · 12 Feb 2019
Uppdaterad 12 Feb 2019
En tredjedel av världens insekter är utrotningshotade, enligt en ny larmrapport.

En tredjedel av världens insekter är utrotningshotade, enligt en ny larmrapport. Foto: TT


De senaste årtiondena har insekterna minskat dramatiskt i antal, enligt en omfattande forskningsrapport. Enligt rapporten minskar 40 procent av världens insekter i antal och en tredjedel är utrotningshotade.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är i en global studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Biological Conservation som man varnar för massdöd av insekter, skriver The Guardian.

Rapporten är baserad på fler än 70 studiergjorda de senaste 30 åren och visar att 2,5 procent av insekterna sett till massa försvinner varje år och om utvecklingen inte stoppas kommer mängden insekter ha halverats om 50 år och alla insekter kan vara försvunna redan om hundra år. Något som kan leda till en katastrofal kollaps i naturens ekosystem.

Enligt rapporten minskar 40 procent av världens insekter i antal och en tredjedel är utrotningshotade.

Hastigheten för insekternas utrotning uppges i studien vara åtta gånger snabbare än för däggdjur, kräldjur och fåglar.

Sedan tidigare har det rapporterats om insektskollapser i bland annat Puerto Rico och Tyskland, men enligt studien är krisen global, skriver The Guardian.

En av de största orsakerna bakom den negativa utvecklingen är jordbruket, enligt studien.

”Om vi inte ändrar sätten vi producerar mat kommer insekter som helhet att fortsätta att utrotas inom kommande decennier. Efterdyningarna det kommer att få för planetens ekosystem är minst sagt katastrofala”, skriver forskarna bakom rapporten.

Cirka 70 procent av jordens arter är insekter, och de har en enorm betydelse för merparten av alla existerande ekosystem, skriver TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro