ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny lista: Här är Malmös farligaste övergångsställen

Johan Mårtensson · 6 Nov 2012
Uppdaterad 6 Nov 2012
Ny lista: Här är Malmös farligaste övergångsställen

Ny lista: Här är Malmös farligaste övergångsställen


Se upp i mörkret. Och var säker på att du också blir sedd. Sedan 2008 har nästan 200 gång-trafikanter blivit påkörda på Malmös övergångsställen, enligt statistik som polisen tagit fram på uppdrag av Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet olyckor på övergångsställen brukar öka nu under de mörka månaderna, visar Malmö stads analyser.

– November, december och januari är värst. Det beror på mörkret, men också väglaget, säger Hossein Ashouri, trafiksäkerhetsutredare vid gatukontoret.

De nästan 200 olyckorna är spridda i hela Malmö, men vissa områden sticker ut. 

Nobelvägen är Malmös farligaste gata att passera för gående, i alla fall om man använder övergångsställena. Bara där har 20 fotgängare skadats i påkörningsolyckor sedan 2008. För att göra gatan säkrare ser gatukontoret nu över de obevakade övergångsställena, som ofta utgör falska tryggheter, enligt Ashouri.

– Det är dubbelt så farligt att använda obevakade övergångsställen jämfört med att passera över en gata utan övergångsställe, säger han.

Målet är att säkra eller ta bort alla farliga övergångsställen i Malmö.

– Vi har en policy att ta bort de övergångsställen där det varken är många gående eller bilister, förutsatt att skolbarn och äldre inte korsar där, säger Ashouri. 

Malmö stad vill rädda liv med 27 000 reflexer

För att förebygga olyckor delar Malmö stad nu ut 27 000 reflexer och 2 000 reflexvästar till fotgängare och cyklister. 

– Folk tänker inte alltid på hur dåligt man syns i trafiken utan reflex. Gatubelysningen gör att du själv ser bättre, men det betyder inte att bilisterna ser dig, säger Lotta Cederfeldt, projektledare vid Malmö stad. 

Särskilt illa är det vid regn och snö. Då sugs ljuset upp av asfalten, och är man mörkklädd syns man inte förrän det är för sent.

– En reflex gör så oerhört mycket. Man ska låta den hänga ganska lågt eftersom bilarnas strålkastare är riktade långt ner. Byt också ut reflexen ofta, den slits när den ligger i fickan med nycklar och mynt, säger Lotta Cederfeldt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro