ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny lista: Här är yrkena du ska satsa på om du vill ha jobb

Alva Forsberg Fierro · 29 Jun 2016
Uppdaterad 29 Jun 2016
"Sjuksköterskeutbildningen är väldigt bred och du kan arbeta i princip var som helst", säger nyexade Emma Englander. 

"Sjuksköterskeutbildningen är väldigt bred och du kan arbeta i princip var som helst", säger nyexade Emma Englander.  Foto: TT


Lärare och vårdpersonal har störst chans att få jobb i framtiden, det visar Arbetsförmedlingens senaste rapport "Sjuksköterskeutbildningen är väldigt bred och du kan arbeta i princip var som helst", säger nyexade Emma Englander.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige behöver mer vårdpersonal och pedagoger, men även socialsekreterare och systemutvecklare. Det visar Arbetsförmedlingens senaste prognos över vilka yrken som ger störst chans till en anställning inom den närmaste framtiden.

– Vi ser en fortsatt bred jobbtillväxt, som innebär många jobböppningar för dem som vill in på arbetsmarknaden. Samtidigt stiger bristen på vårdpersonal och lärare till nya rekordnivåer, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

►LÄS MER: 60 000 i bonus till sjuksköterskor

Minst chanser till jobb i framtiden har personer i kultur- och mediebranschen. Men samtidigt som det är lättast att få jobb som kräver högskoleutbildning, råder det stor brist på arbetskraft inom yrken som har koppling till gymnasieskolans yrkesförberedande program, som kockar och undersköterskor.

Emma Englander, 30, fick sin examen som specialistsjuksköterska inom vård av äldre för en månad sedan. Redan innan hon hunnit avsluta utbildningen hade hon fått jobb.

– Jag blev headhuntad av min gamla arbetsgivare på ett äldreboende i Simrishamndär jag arbetat som timvikarie tidigare. De hade fått en ledig tjänst som de erbjöd mig, berättar hon.

Behovet av sjuksköterskor på arbetsmarknaden är stor, och att det skulle bli lätt att få jobb efter examen var Emma helt övertygad om.

– Sjuksköterskeutbildningen är väldigt bred och du kan arbeta i princip var som helst, även om många, precis som jag, valt att specialisera sig i ett område.

Emma är långt ifrån ensam om att få anställning direkt efter examen.

– Nästan alla i min klass har fått jobb. En ska till exempel bli demenssjuksköterska och en annan ska starta upp en äldrevårdscentral.

►LÄS MER: Sjuksköterska: Jag är bara 30 år – men kommer snart gå in i väggen

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro