ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny mätning från Yougov: MP rasar under riksdagsspärren

Malin Hansson · 26 Maj 2016
Uppdaterad 26 Maj 2016
Se hela stapeldiagrammet längre ner i artikeln.

Se hela stapeldiagrammet längre ner i artikeln. Foto: TT/Grafik: Metro


Miljöpartiet rasar till halva sitt väljarstöd och skulle åka ur riksdagen om det skulle vara val i dag. Det visar den senaste väljaropinionen från Yougov, där stödet för Alliansen ökat och är hela 7 procentenheter större än de rödgröna.

klar

Artikellänk är kopierad

Sören Holmberg.
Sören Holmberg.
Marja Lemne.
Marja Lemne.Foto: SU

I den senaste väljaropinionen från Yougov, utförd på uppdrag av Metro, har stödet för Miljöpartiet rasat under riksdagsspärren och har endast 2,8 procents väljarstöd. Månaden innan var stödet 5,4 procent. Förändringen är statistiskt säkerställd. 

– Det är ingen tvekan att Miljöpartiet är försvagat. Det är möjligt att stödröstare, måste rädda Miljöpartiet vid valet 2018, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han menar att det minskade stödet både är en faktor av senaste tidens kris i partiet men också att de fått kompromissa om sina hjärtefrågor med Socialdemokraterna.

Alliansen har ökat i mätningen och tagit ledning från de rödgröna, med signifikanta uppgångar för både KD och Liberalerna, någonting statsvetaren Marja Lemne, vid Stockholms universitet tror kan ha att göra med att de inte synts så mycket på senaste.

– De kan vara så att man kan vinna på det, säger hon.

►LÄS MER:  Expert: Oavsett språkrör kommer Miljöpartiet tvingas kompromissa

De tre största partierna, S, M och SD är fortsatt ungefär lika stora, med Sverigedemokraterna i toppen.

I undersökningen tillfrågas de svarande också vad de tycker om partiledarna. Anna Kinberg Batra (M) behåller sin plats som populärast medan nya vice statsminister, Isabella Lövin (MP), debuterar med en placering i mitten. Gustav Fridolin hamnar i botten.

– Det är intressant, Romson var den som hade svaga siffror i mätningarna tidigare, men för Isabella Lövin går det bättre. Det kan hända att Miljöpartiet gjorde rätt som fick ett nytt språkrör, även om det kan vara en tillfällighet, säger Sören Holmberg.

I ett sms till Metro uttalar sig Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind om det låga stödet. 

– Miljöpartiet har nyligen gått igenom en svår period. Att detta resulterar i låga opinionssiffror är tyvärr väntat. Men, de senaste två veckorna har Miljöpartiet valt ett nytt språkrör, haft en konstruktiv kongress och dessutom två nya ministrar. Detta ger oss förnyade krafter att fortsätta driva miljö-och klimatpolitiken och andra viktiga framtidsfrågor, skriver hon.

►LÄS MER:  Försiktig förändring av Löfvens lag

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro