ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny mätning: SD och KD blir valets stora vinnare

Anton Gustafsson · 24 Maj 2019
Uppdaterad 24 Maj 2019

Foto: TT


Med två dagar kvar till EU-valet ser det ut som att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna blir valets stora vinnare. Enligt väljarbarometern från Novus kommer Sverigedemokraterna fördubbla antalet mandat i EU-parlamentet.

klar

Artikellänk är kopierad

På söndag går svenskarna till val för att rösta om hur många mandat de svenska partierna får i EU-parlamentet. Moderaterna är det parti som har gått framåt mest den senaste månaden och ligger på 15,9 procent. Det är en ökning med nästan tre procent sedan april, det rapporterar Sveriges radio.  

– Moderaterna har lyckats bra i slutet när väl valrörelsen kom igång, och har lyckats mobilisera väljare från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till Sveriges radio 

Vänsterpartiet backar

Vänsterpartiet är det parti som tappar mest. Efter en framgångsrik period i opinionen efter valet backar nu V med fyra procentenheter sedan april och ligger på 7,2 procent.

– Det kan man väl säga generellt om den här valrörelsen. Det svänger mycket i mätningarna, och det beror förmodligen på att många inte har bestämt sig än, säger Aron Etzer, Vänsterpartiets partisekreterare till Sveriges radio.

Skandalen kan påverka

Två partier som har medvind är Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Båda partierna ser ut att gå framåt betydligt sedan förra EU-valet. KD skulle öka över tre procent och SD omkring fem procent enligt mätningen från Novus. Ökningen skulle innebära att Sverigedemokraterna får fyra mandat i EU-parlamentet nästa mandatperiod istället för två som de har nu. Det kan dock vara svårt att bedöma Sverigedemokraternas siffror då mätningen gjordes innan skandalen med Peter Lundgren avslöjades.

– Vi kommer inte att veta det, på grund av att den skandalen kom så pass sent, säger Torbjörn Sjöström till Sveriges radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro