ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny medicin mot tidig utlösning säljs olagligt

Stockholm TT · 9 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Medicinen, vars aktiva substans heter dapoxetin, är ännu inte godkänd för marknaden. Resultaten från den avslutande vetenskapliga studien presenteras i kommande nummer av medicintidskriften The Lancet.

Dapoxetin är det första medel som tagits fram särskilt för att fördröja tidig utlösning. Tidigare har män med problem behandlats - i den mån de alls har sökt eller fått behandling - med beteendeterapi, lokalbedövning eller vanliga antidepressiva mediciner av SSRI-typ. Behandlingarna har begränsad effekt och när det gäller SSRI-preparat kan de ha biverkningar som minskad sexlust, psykiska problem och viktökning. Tre gånger så lång tid Mellan var tredje och var femte man tros lida av att inte kunna ha samlag några längre stunder. Problemen är vanligast i tonåren och kan försvinna med tiden, men gör det inte för alla.

Sammanlagt ingick drygt 2 600 heterosexuella amerikanska män i granskningen. De lottades till att få antingen verkningslös substans (placebo) eller dapoxetin i olika doser. När studien inleddes fick männen som regel utlösning inom 60 sekunder efter penetration. Efter tolv veckor hade samlagstiderna ökat till upp till drygt tre minuter i dapoxetin-gruppen, vilket kan jämföras med 1,75 minuter i placebo-gruppen.

Samlag kan förvisso bli ännu längre med hjälp av SSRI-medlen, skriver den italienske läkaren Francesco Montorsi i The Lancet i en kommentar. Han tillägger att de flesta patienter ändå föredrar tillfällig behandling framför långtidsbehandling.

De vanligaste biverkningarna av dapoxetin, som är ett korttidsverkande preparat av SSRI-typ, är illamående, diarré, yrsel och huvudvärk. Okänt innehåll Läkemedelsmyndigheterna har ännu inte godkänt medicinen, varken i USA eller Europa. Ändå marknadsförs den redan i dag på diverse internetsidor. Och försäljarna vänder sig inte i första hand till männen med problem.

"Om du klarar 10 minuter normalt så lär du prestera 30- 40 minuter under inverkan av dapoxetin", skriver till exempel en av dem.

Läkemedelsverket varnar regelbundet allmänheten för att köpa medicin illegalt på internet. Den kan innehålla mycket farliga substanser som inte anges på förpackningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro