ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny metod att behandla cancer på väg

Valerie Kaspersen · 18 Mar 2018
Uppdaterad 18 Mar 2018
T-cellerna fungerar på det sättet de attackerar cancercellerna.

T-cellerna fungerar på det sättet de attackerar cancercellerna. Foto: IBL


En ny “levande medicin ska rädda livet på svårt cancersjuka. Metoden beskrivs som revolutionerande och används redan idag i USA.

klar

Artikellänk är kopierad

Behandlingen ska redan ha räddat livet på många dödssjuka patienter. Metoden kallas CAR-T-cellsmetoden. Det man gör är att man tar blod från personer med cancer och separerar ut T-celler från immunförsvaret. Sedan utrustas dessa med nytt syntetiskt DNA och förs tillbaka i blodomloppet. Metoden är ännu inte godkänd i EU, men väntas att bli det under sommaren, rapporterar SVT. – Det här är ett paradigmskifte inom medicin, en revolution i sättet vi behandlar cancer på, säger Jonas Mattsson, professor vid Karolinska institutet, till SVT.

T-cellerna fungerar på det sättet de attackerar cancercellerna. De stannar sedan kvar i kroppen och förökar sig och fortsätter att attackera nya cancerceller. Därför behöver bara patienten en dos av T-celler.– De här cellerna har nu lärt sig att känna igen och angripa cancer. T-cellerna fungerar som aggressiva massmördare som attackerar och förgör cancercellerna i kroppen hos den sjuke, berättar Jonas Mattsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro