ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny metod: Komapatient svarade på tilltal genom "tankeöverföring"

Jenny Sköld · 13 Nov 2012
Uppdaterad 13 Nov 2012
Komapatient: Jag har inte ont Bilden på Scott Routley kommer från en BBC-dokumentär om hur Adrian Owen och hans forskarlag söker kontakt med medvetslösa patienter.

Komapatient: Jag har inte ont Bilden på Scott Routley kommer från en BBC-dokumentär om hur Adrian Owen och hans forskarlag söker kontakt med medvetslösa patienter. Foto: BBC1


Ny metod: Forskare har lyckats läsa komapatienters "tal" med hjärnröntgen. Det betyder att personer som legat i koma i decennier kan ha hört sina anhöriga – utan att kunna reagera. Scott Routley är en av dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Forskare har för första gången kunnat kommunicera med patienter som trots vara helt omedvetna om omgivningen, enligt brittiska BBC. Genom en ny metod har forskarlaget, som är knutna till ett universitet i Ontario, kunnat läsa patienterns svar genom en hjärnscanner, så kallad MRI. En av patienterna i experimentet, 39-åriga Scott Routley, fick frågan om han hade ont. Genom att tolka aktiviteten i hans hjärna kunde forskarna sedan tyda svaret: Jag har inte ont. 

Upptäckten beskrivs som ett genombrott och betyder att patienter som befunnit sig i koma i decennier inte alls behöver vara omedvetna om omgivningen, som man tidigare trott.

Scott Routley hamnade i koma efter en bilolycka för tolv år sedan. Hans familj har hela tiden upplevt att han försökt kommunicera med ögonrörelser, men forskarna har avfärdat dem.

Professor Adrian Owen som lett forskarlaget vid universitetet i Ontario, beskriver forskningen som banbrytande och ser att det kan förändra vården av patienter i koma.

– I framtiden kan vi kanske ställa frågor om hur vi kan förbättra deras livskvalitet. Det kan handla om underhållning eller vilka tidpunkter på dagen de ska bli duschade och matade, säger han till BBC. 

En annan patient som deltog i projektet visade att han kunnat lagra nya minnen under tiden som han betraktats som helt medvetslös. På frågan om hans syster hade några barn svarade han ja. Systersonen hade fötts efter bilolyckan som ledde till att mannen blev medvetslös.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro