ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny metod mot studenters supande

Jenny Sköld · 23 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Högskolestudenternas supande är ett ämne som Med jämna mellanrum kommer larm om studenter som super för mycket, om studenter som blir alkoholister och, nu senast, om att de som bor i studentkorridor super mest av alla. Nu har forskarna i Lund lagt pannan i djupa veck för att hitta metoder för att stoppa supandet och kommit med ett kanske överraskande resultat. Det  mest effektiva sättet att få studenter att dricka mindre är helt enkelt att prata med dem.

Studenterna i studien delades in i tre grupper: En grupp som fick lyssna på en föreläsning i tre timmar, en grupp som fick ett tre timmars diskussionsprogram och en kontrollgrupp som inte fick någon åtgärd alls. – Målet var att hjälpa studenterna hitta sätt att uppnå den glada stämning de önskar sig utan att behöva dricka lika mycket, säger doktoranden Henrietta StåhlbrandtNär utvärderingen gjordes två år senare, hade alla studenter minskat sitt drickande. Mest anmärkningsvärt var att de studenter som konsumerat mest alkohol när studien genomfört hade tagit störst intryck av diskussionsprogrammet, som genomfördes efter en amerikansk modell.– Det är nog det interaktiva i metoden - att studenterna var aktiva deltagare, och inte bara passiva lyssnare - som gav ett bra resultat, tror Henrietta Ståhlbrandt. Nu vill forskarna som ligger bakom studien införa diskussionsprogrammet på landets universitet och högskolor och rikta det främst mot högkonsumerande studenter.– Genom att koncentrera sig på denna grupp spar man tid och resurser, samtidigt som man når dem som löper mest risk för att bli skadade av sin alkoholkonsumtion, menar hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro