ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny metod ska fälla fler våldtäktsmän

Elisabeth Nilsson · 7 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Efter och under storhelgerna hör många av sig till Kvinnofridslinjen. Åsa Witkowski på kvinnofridsenheten i Uppsala tror att det beror på att folk då umgås tätare.

Efter och under storhelgerna hör många av sig till Kvinnofridslinjen. Åsa Witkowski på kvinnofridsenheten i Uppsala tror att det beror på att folk då umgås tätare. Foto: Maria Nordholm


klar

Artikellänk är kopierad

Symboler på blanketter ska under­lätta för vårdpersonal att skicka resultaten till rätt instans.
Symboler på blanketter ska under­lätta för vårdpersonal att skicka resultaten till rätt instans.

Antalet anmälda våldtäkter 2008 var rekordhögt och väntas för första gången att hamna över 5 000. För att få fler gärningsmän dömda görs nu en stor­satsning inom sjukvården. Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet är en orsak till de ökade anmälningarna att våldtäkterna faktiskt blir fler. Andra orsaker är en minskad tolerans mot sexualbrott och ändrad lagstiftning.

På akutmottagningen för våldtagna kvinnor på Södersjukhuset i Stockholm har antalet inkomna offer ökat med 13 procent under 2008. Då tog man emot 693 personer, enligt chefsläkaren Lena Mangelin.

I snitt anmäls mer än 13 våldtäkter per dag, men Gun Heimer, chef för Nationellt centrum för kvinno­frid (NCK) menar att mörkertalet är stort.– De som tar steget ut och gör en anmälan utgör en bråkdel av dem som blir utsatta, säger hon.

NCK har av regeringen fått i uppdrag att föra ut en handlingsplan för omhändertagande av våldtäktsoffer. Under första halvåret 2009 ska sjukvårdspersonal i bland annat Kalmar och Uppsala få utbildning och tillgång till förbättrade hjälpmedel för provtagning och spårsäkring. – I dagsläget ser omhändertagandet väldigt olika ut i olika delar av landet. På många vårdplatser säkrar man inte alltid spår som senare kan användas som bevis, säger Gun Heimer.

Målet är att spårsäkringspaketet sedan ska införas överallt i sjukvården.

Många utsatta ringer efter storhelgerna

TELEFON. De senaste åren har antalet anmälningar av våldtäkter ökat stort. Att många är drabbade märker man på de inkomna samtalen till Kvinnofridslinjen, en nationell stödtelefon för våldsutsatta kvinnor. Under förra året var de 38 000.

Många hör av sig under och efter storhelgerna.– I år hade vi 100 fler samtal under jul- och nyårshelgen jämfört med förra året. Men den stora rusningen väntar vi oss i vecka två då den utsatta eller förövaren är tillbaks på jobbet och det då finns möjlighet att ringa ostört, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef på kvinnofridsenheten i Uppsala.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Nilsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro