ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny ockupation i Kviberg

Christina Blom · 3 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Enligt ockupanterna i Kviberg är de ett femtiotal aktivister som tagit över huset.  

Enligt ockupanterna i Kviberg är de ett femtiotal aktivister som tagit över huset.  


klar

Artikellänk är kopierad

Vågen av husockupationer drar vidare. Nu har aktivisterna slagit till igen och tagit över ett hus i Kviberg.Polisen har talat med husockupanterna, men har ännu inte agerat trots att fastighetsägarna, kommunala Higab, lämnat in en polisanmälan för olaga intrång.– Det är en olaglig ockupation och en polissak, säger Bernt Svensson, vd för Higab.

Den utdragna avvisningen av samma ockupantgrupp i Gamlestaden för två veckor sedan tycks inte ha verkat avskräckande på ockupanterna. Då tvingades polisen bryta sig in för att få ut ockupanterna.– Det som hände senast är något vi tar med oss, men jag kan inte uttala mig om hur det kan påverka vårt arbete denna gång, säger Nina Heyden, operativ chef i Kortedala.

Higab slog i tisdags kväll av strömmen och vattnet till fastigheten.– De vill att vi ska frysa, säger en av ockupanterna, som vill vara anonym.På onsdagen hade aktivister, som enligt egen uppgift är 50 personer, fått igång elen och vattnet igen, efter att ha fått hjälp utifrån.

Ockupation av ett snickeri i Haga i mitten 1980-talet med Mikael Grebelius och Robert Jäppinen.
Ockupation av ett snickeri i Haga i mitten 1980-talet med Mikael Grebelius och Robert Jäppinen.Foto: Lars Mongs

"Nästan värre i dag"

BOSTÄDER. När husockupationerna blossade upp senast, på 80-talet, svarade Göteborgs kommun med att ge ockupanterna bostäder. Nu höjs röster för att dåtidens projekt Ungbo ska återupplivas.– Det är nästan en värre situation i dag, då byggdes det i alla fall hyresrätter, säger Michael Grebelius, som var med och ockuperade hus i Göteborg på 80-talet.

Den kommunala stiftelsen Ungbo fanns mellan 1987 och 1993 och i den satt representanter för alla bostadsbolagen – kommunala, privata och kooperativa. De drev fram att rivningskontrakt ordnades till unga och att nya speciella ungdomsbo-städer byggdes.– Den typen av samarbete är bra. Ungbo fick något av en medlarroll, säger Bill Werngren, nu gift med Anneli Hulthén (S) men då chef för Ungbo.

Men framför allt lyfte samarbetet upp bostadsfrågan till diskussion. Bill Werngren utesluter inte att man kan göra det igen.– Ungbo var pådrivande  i den debatten och det är intressant att retoriken hos dagens ockupanter är densamma som då, säger han.

Skulle ett nytt Ungbo behövas i dag?– Ja, framförallt skulle man kunna vara opinionsbildande i frågan om ungdomsbostäder. Till exempel om hur man kan bygga billigt, säger Bill Werngren.

klar

Artikellänk är kopierad

Christina Blom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro