ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny policy ska få grannar att larma om våld i hemmen

Emmelie Wallroth · 5 Maj 2014
Uppdaterad 8 Maj 2014

För att få grannar att larma när de misstänker att någon utsätts för våld i nära relationer finns nu en policy som flerfamiljshus kan använda sig av. Grannar ska kunna känna att det kan agera med stöd av den här policyn”, säger Nina Rung, en av initiativtagarna till ”Huskurage”.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Svensson och Nina Rung, initiativtagare till ”Huskurage”, vill minska våldet i nära relationer.
Peter Svensson och Nina Rung, initiativtagare till ”Huskurage”, vill minska våldet i nära relationer.Foto: Urban Brådhe

Bakom initiativet står Nina Rung, som arbetar som utredare på Söderortspolisens familjevåldsenhet i Stockholm, och Peter Svensson, som i flera år har arbetat med bemötande kring problemskapande beteenden.

– Det vi vill göra är att minska våldet i nära relationer rent generellt och framförallt få människor runt omkring att agera, säger Nina Rung.

I sitt arbete har hon upptäckt att grannar ofta varit medvetna om att någon person har farit illa – men att de inte vetat hur de ska agera för att få stopp på det.

– Man har ofta kanske sett eller hört vad som händer, men känner att man inte har tillräckligt med kött på benen. Grannar ska kunna känna att det kan agera med stöd av den här policyn. Alla i huset ska veta att man antagit policyn och att man får agera.

När bör man som granne bli orolig?

– Man kan reagera på skrik, dunsar, eller om man ser skador på framförallt kvinnor eller bran, men också män. Får man en magkänsla så kan man gå och knacka på och fråga hur de har det, säger Nina Rung.

Policyn riktar sig till både hyres- och bostadsrättsföreningar och finns att ladda hem på huskurage.se.

LÄS MER:

►  Fyra av fem anmäler inte våld i sin närhet

►  Sverige i topp i studie om sexuellt våld

►  Nya riktlinjer för relationsvåld

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro