ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny polisgrupp ska jaga fildelare

Frida Sundkvist · 3 Apr 2013
Uppdaterad 3 Apr 2013
Ny polisgrupp ska jaga fildelare Polisen kraftsamlar för att få tag på fildelarna.

Ny polisgrupp ska jaga fildelare Polisen kraftsamlar för att få tag på fildelarna. Foto: Scanpix


En ny central grupp på knappt 20 poliser ska styra jakten på fildelare, föreslår Rikspolisstyrelsen. Samtidigt riktar anmälarna in sig på personerna bakom fildelningstjänsterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen ska effektivisera sin organisation som ska få fildelarna fällda. Det nya förslaget betyder att organisationen ska samlas vid en polismyndighet, i stället för att vara splittrad över landet. 

En av bristerna i dag är att tiden från anmälan till husrannsakan kan vara så lång som ett och ett halvt år. Med den nya organisationen tror Henrik Rasmusson att den tiden kan kortas avsevärt. 

– En effektiv organisation blir bättre på tvångsåtgärder, som husrannsakningar. Vi hoppas få ned tiden från anmälan till tvångsåtgärder till mellan en och tre månader, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson.

– Hittills har vi ändå lyckats få fällande domar. Loggar och filer är tidsstämplade och kanske har personen även haft klientprogrammet kvar, fortsätter han. 

Vad betyder det här för fildelarna?– Det blir kortare handläggningstider och en mer rättssäker process. Sannolikt blir det också fler fällande domar.

Polisen är helt beroende av att någon anmäler fildelningsbrott. De har ingen egen jakt på fildelare, de måste utgå från uppgifter som de får in. 

Enligt förslaget ska den nya gruppen bestå av knappt 20 personer. De ska hantera de anmälda brotten, som uppgår till mellan 170 och 190 per år. Eftersom immaterialrättsliga utredningar ofta är omfattande och komplicerade anser Rikspolisen att det är bättre att koncentrera specialisterna till en enda grupp. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro