ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny ranking: Svenska passet ett av Europas kraftfullaste

Linus Lindgren · 25 Maj 2018
Uppdaterad 25 Maj 2018
De nordiska passen är kraftfulla.

De nordiska passen är kraftfulla. Foto: Pixabay


Sverige har i många år varit ett neutralt land med goda diplomatiska relationer. Detta har lett till att det svenska passet ger tillträde till väldigt många länder och anses vara världens mest kraftfulla pass.

klar

Artikellänk är kopierad

Henley & Partners arbetar löpande tillsammans med flygförbundet IATA med ett rankingsystem av världens alla pass. Det är hur många länder ett pass kan ta dig till utan ett visum som rankas.

Sverige hamnar på tredje plats på listan. Etta kommer Japan följt av Singapore och Tyskland som delar på andraplatsen. På tredje plats kommer Sverige tillsammans med Finland, Italien, Frankrike, Sydkorea och Spanien.

En svensk kan med sitt pass antingen utan visum, eller med ett så kallat visa on arrival eller elektroniskt godkännande komma in i 187 länder. Ett visum krävs bara i 39 länder.

Det sämsta passet på listan innehar irakiska och afghanska medborgare. Med deras pass kan de bara ta sig in i 30 länder utan visum.

De nordiska länderna hamnar alla högt på listan. De svenska och finska passen hamnar båda på en tredjeplats. Norge på en fjärdeplats. Danmark på en femteplats och sist av de nordiska länderna hamnar Island på en åttondeplats.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro