ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny rapport: Allt fler 2-åringar surfar på nätet – dagligen

julia kimell · 12 Nov 2015
Uppdaterad 12 Nov 2015
Johannes Maxweller med sönerna Rio, 2 år och Flynn, 1 år. Babblarna är en favorit på iPaden.

Johannes Maxweller med sönerna Rio, 2 år och Flynn, 1 år. Babblarna är en favorit på iPaden. Foto: Familjen Maxweller


Internetanvändandet kryper ner i åldrarna. Var tredje 2-åring är på internet dagligen, och lika många skapar sitt eget innehåll. Det framkommer i en nysläppt rapport om svenskarnas internetvanor.

klar

Artikellänk är kopierad

Tiderna förändras och webbvanorna utvecklas i en rasande takt. Dagens barn växer upp med ena foten i en digital värld där datorer, surfplattor och smarta telefoner är en självklarhet.

►LÄS MER: Skippa paddan och låt barn ha tråkigt

Enligt rapporten Svenskarna och internet 2015 använder två av tre 2-åringar (67 %) internet, och var tredje (32 %) till och med dagligen. Lite över hälften av 2-åringarna använder surfplatta (58 %) eller en smarttelefon (52 %) att surfa med.

I Stockholmsfamiljen Maxweller är pappa Johannes föräldraledig på heltid med sönerna Rio, 2 år och Flynn 1 år. Mamma Elin är flygvärdinna och kan vara borta på andra sidan jorden fyra dagar i sträck. Då är det viktigt med appar som Facetime, där hela familjen samlas digitalt. Men Rio sitter även en del med Ipaden på egen hand.

– Rio får sitta med paddan, men inte riktigt så mycket han vill. Eftersom jag för det mesta är ensam hemma med två barn uppstår det dock ibland ”krissituationer”, och då kan han få använda den. Vi har ingen tv, men kollar en hel del på film på paddan, säger pappa Johannes Maxweller som är noga med vilka appar det är.

►LÄS MER: Här presenterar Apple sin nya värstingpadda

Språk-appen Babblarna är en favorit därhemma, noga utvald för att ha vunnit fina priser för sitt pedagogiska sätt att lära barnen prata. Speciellt när familjen är ute och reser kan skärmarna komma väl till pass. Tvååriga Rio har även visat att han behärskar pappas telefon.

–En gång tog han upp mobilen och lyckades lägga upp en bild på sig själv på Facebook utan att jag visste om det. Det var lite kul, men han är ju bara två år, han får inte sitta själv på nätet, skrattar Johannes.

Ökningen av skärmanvändande i unga år blir tydlig när man tittar på siffror från 2004. Då det var få förskolebarn som använde internet. Det var först bland 9-åringarna som åtminstone hälften någon gång använt internet. Den gränsen ligger i dag någonstans mellan 1 och 2 års ålder.

Men i internets kölvatten kommer även faror. Vart femte barn i åldern 2-11 år har enligt föräldrarna någon gång oroats och upprörts av något de sett på internet.

►LÄS MER: Surfplatta i skolan ger svaga elever mera stöd

Johannes Maxwellers barn använder förutom Babblarna även filmläge och tittar på Stadens hjältar, och på Bolibompa-appen online där man med en vuxenkod kan ställa in en tidsbegränsning för hur lång tid barnet ska kunna få titta på programmet.

– Jag är snart 40 år, så jag tror jag är lite extra försiktig eftersom jag själv växte upp utan internet. På dagen när jag är ensam med barnen "stänger jag av" och lämnar mobilen och paddan hemma och avstängda och bara fokuserar på barnen. Vi läser böcker och busar. Barnen märker när de inte får den uppmärksamhet de behöver. Det här kanske blir extra viktigt med två barn, säger pappa Johannes avslutningsvis, med ett barn i famnen och ett runt benet. Han bloggar på Pappabloggen på Familjeliv.se där man kan följa familjens vardag.

klar

Artikellänk är kopierad

julia kimell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro