ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny rapport: Långt kvar att gå innan världen är jämställd

Valerie Kaspersen · 5 Jun 2019
Uppdaterad 5 Jun 2019
USA fick sämre betyg än väntat, enligt Alison Holder, chef för analysföretaget Equal Measures 2030.

USA fick sämre betyg än väntat, enligt Alison Holder, chef för analysföretaget Equal Measures 2030. Foto: TT/ Alex Milan Tracy/ Pressbild


Plats nummer tre. Där hamnar Sverige i den nya rapporten om jämställdhet i världen. Inget land lyckades uppnå målen som FN satt upp för 2030. – 2,8 miljarder kvinnor och flickor lever i länder som fick betygen dåligt” eller ”mycket dåligt”. Det är enorma siffror, säger Alison Holder, chef för analysföretaget Equal Measures 2030.

klar

Artikellänk är kopierad

Inget land lyckades få full pott, eller ens komma upp i ”utmärkta” betyg, i rapporten som presenterades 3 juni. Närmast kom Danmark som fick 89,3 av 100 möjliga poäng.

– Jag var förvånad över att inget land fick utmärkta betyg. De länder som gjorde bra ifrån sig är väldigt få i jämförelse med de som inte gjorde bra ifrån sig, säger Alison Holder, chef för analysföretaget Equal Measures 2030 som har tagit fram rapporten.

Nordiska länder i topp

Studien är baserad på FN:s resolution om global hållbar utveckling och de 17 olika mål 193 länder – bland andra Sverige – har kommit överens om att uppnå 2030 för att få en jämställd, miljömässig och ekonomisk hållbar utveckling.

Tre år efter att de 193 länderna skrivit under målen kommer nu det första globala indexet som visar hur de ligger till.

De nordiska länderna, Danmark, Finland och Sverige hamnar högt på listan, vilket inte är förvånande, enligt Alison Holder. Länder som har det bättre ekonomiskt ställt hamnar generellt högre upp på listan.

– För att kunna försäkra att alla får sin skolgång, att vägar fungerar och liknande behövs tillgångar, vilket dessa länder har. Men vi ville titta på om det alltid var fallet, att rika länder är mer jämställda.

Till Alison Holders förvåning visade det sig att det inte alltid var så att rikare länder var mer jämställda. De gjorde bättre ifrån sig generellt, men på vissa punkter var andra länder bättre.

– Slovenien är ett exempel på ett land som gjorde väldigt bra ifrån sig, trots att andra länder är mycket rikare, säger Alison Holder och fortsätter:

– Även fattigare länder såsom Rwanda, Malawi och Vietnam gör mycket mer för jämställdhet än vad man trodde att de skulle göra, baserat på deras inkomst.

Rika länder inte alltid mer jämställda

Det fanns även länder som de trodde skulle göra betydligt bättre ifrån sig, men som föll på flera olika delar.

USA hamnade på en 28:e plats med bedömningen ”ganska bra”. Ett av skälen till varför landet inte hamnade på topplistan är att barn- och mödradödligheten är högre i USA än vad som väntas av ett rikt land, vilket Alison Holder menar kan bero på att landet inte har universell hälso- och sjukvård.

– USA var lite av en chock för mig. Om man tittar på deras ekonomiska tillväxt så har de medlen att göra mer för jämställdhet än vad de gör just nu.

I och med debatten och restriktionerna kring abort som nu pågår i USA kan det bli så att landet faller ytterligare om två år när nästa rapport kommer.

De rika länderna misslyckades nästan alla med samma av FN:s mål. Bland annat gällande klimatförändringar och huruvida regeringen är öppen med sin budget.

– Sverige föll när det gäller huruvida kvinnor sitter på de högsta positionerna i landet, såsom i regeringen eller i högsta domstolen, säger Alison Holder och fortsätter:

– Men något som var väldigt intressant var att svenska kvinnors syn på sin egen säkerhet. En av frågorna var om de kände sig säkra när de gick ensamma på kvällen, varpå många svarade att de inte kände sig säkra.

Även Tyskland fick liknande resultat när det gällde kvinnors syn på sin säkerhet. Vad det beror på är dock svårt att svara på.

– Det har publicerats många fall av våld i dessa länder i media, som även nått andra. Är det så att kvinnor känner sig mer osäkra på grund av publiceringarna i media, eller är det verkligen så att det finns en så pass stor risk att bli utsatt? Det vet vi inte.

Finns mycket kvar att göra

Det är elva år kvar tills de 193 länder som skrev under FN:s resolution om global hållbar utveckling ska uppnåtts. Kommer de att klara det?

– Jag ser inget skäl till varför vi inte skulle klara av det. Man har sagt att man ska uppnå jämställdhet vid 2030. Det finns mycket dessa länder kan göra, som inte tar åratal att genomföra, för att nå dit.

Att ta bort restriktionerna kring abort och införa kvotering i regeringar och andra maktpositioner är bara två exempel på vad som kan snabba på processen, menar Alison Holder. Länder som Kanada, Etiopien och Rwanda har redan börjat.

– Vi behöver inte vänta till 2030 för att uppnå jämställdhet. Men länder behöver ändra sin politik och lagar. De behöver även se till att offentlig finansiering investeras i tjänster som gynnar jämställdhet.

Alisons förhoppning är att den här rapporten ska fungera lite som ett riktmärke.

– Vi ser det här indexet som en slags ansvarsmekanism. Regeringar har skrivit under dessa löften, vi visar på var de hamnar efter, säger Alison Holder och fortsätter:

– Men det här är också en chans att visa positiva förändringar. Ett land kanske inte har gjort bra ifrån sig överlag, men är väldigt duktiga när det gäller en specifik sak. Det kan hjälpa andra länder att läsa sig av detta.

pil
10 länder i topp

Danmark: 89.3

Finland: 88.8

Sverige: 88

Norge: 87.7

Nederländerna: 86.8

Slovakien: 86.5

Tyskland: 86.2

Kanada: 85.8

Irland: 85.4

Australien: 85.2

Källa: 2019 SDG Gender Index

pil
10 länder i botten

Sierra Leone: 47.6

Liberia: 47.3

Nigeria: 46.1

Mali: 46

Mauritanien: 45

Niger: 44.9

Jemen: 44.7

Kongo Brazzaville: 44

Kongo–Kinshasa: 38.2

Tchad: 33.4

Källa: 2019 SDG Gender Index

pil
Fakta: 2019 SDG Gender Index

129 länder har undersökts i huruvida de lyckats i jämställdhetsarbetet. De har bedömts på en skala 0 – 100 i 17 olika mål. Några av dessa berör klimat, utbildning, fattigdom och hälsa. Det är analysföretaget Equal Measures 2030 som står bakom rapporten.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro