ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny rapport om lärares administration: Obegripligt resursslöseri”

Fredrik Samuelson · 9 Dec 2018
Uppdaterad 9 Dec 2018

Allt fler lärare larmar om att de måste ägna tid åt annat än det som är direkt kopplat till undervisningen. Över 80 procent av lågstadielärare tvingas ägna sig åt olika typer av administration, enligt en ny undersökning. Det är ett obegripligt resursslöseri med lärares kompetens”, säger Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén. 

klar

Artikellänk är kopierad

Lärare i årskurs ett till sex larmar om att en alltför stor del av arbetsdagen går åt till annat än det som är direkt kopplat till undervisningen. Över 80 procent av lärarna uppger att de tvingas ägna sig åt olika typer av administration, it-strul, rastvaktande, matvaktande och städning av klassrum, visar en ny undersökning från Lärarnas riksförbund.

– Det finns oerhört många uppgifter som i dag utförs av legitimerade lärare som istället borde kunna läggas på andra personalkategorier, säger Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén i ett pressmeddelande.

”Måste få mer tid för sitt kärnuppdrag”

En ny rapport från Arbetsmiljöverket visade att frånvaron från arbetet på grund av arbetsorsakade besvär är högst inom utbildningssektorn.

– Lärare måste få mer tid för sitt kärnuppdrag.  En balanserad arbetssituation med rätt förutsättningar för att kunna göra ett så bra arbete som möjligt skulle bidra till att kvaliteten i undervisningen förbättras och elevresultaten höjs. Det kommer också att locka fler unga människor att vilja utbilda sig till lärare och därmed på sikt motverka lärarbristen, säger Åsa Fahlén.

Vill se pengar till lärarassistenter

Hon vill bland annat se att regeringen framöver lägger pengar på exempelvis lärarassistenter.

– Det behövs nu ett rejält tillskott till skolan som kan bidra till att avlasta lärarna. Då kan arbetsuppgifter plockas bort från lärarna så de får förutsättningar att fokusera mer på undervisningen och det för- och efterarbete som hör ihop med undervisningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro