ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny rapport: Så övervakas du av din chef

Johan Wikén · 30 Maj 2017
Uppdaterad 31 Maj 2017
Fackorganisationen Saco anser att det finns ett akut behov av en lagstiftning som ska skydda arbetssökande och anställda.

Fackorganisationen Saco anser att det finns ett akut behov av en lagstiftning som ska skydda arbetssökande och anställda. Foto: Alamy


Du filmas, får din mejl genomsökt, tvingas lämna urinprov och måste bevisa att du är ostraffad. Det är enklare än någonsin att övervaka sina anställda – och det utnyttjar cheferna. Nu kräver Saco en ny lagstiftning.

klar

Artikellänk är kopierad

Övervakningen ökar på de svenska arbetsplatserna – och det oroar de anställda. Det slår den fackliga centralorganisationen Saco fast i en färsk rapport.

– Tekniken har möjliggjort att man kan utföra övervakning i en omfattning som man kanske aldrig hade kunnat tro förut, säger Göran Arrius, ordförande för Saco.

Det kan handla om allt ifrån mejl- och kameraövervakning till drogtester, hälsoundersökningar och utdrag ur belastningsregistret.

– Hälsoundersökning kanske inte låter så farligt. Men vad hamnar vi i för samhälle om arbetsgivaren har rätt att begära ut dna-test för att kunna välja bort de som har anlag för svåra sjukdomar? Det är ett samhälle vi kanske inte vill ha, säger Göran Arrius.

Tror du att vi kan hamna där?

– Ja, just nu utökar man möjligheterna i USA för arbetsgivare och försäkringsbolag att göra dna-tester. Jag tror att vi ska hålla i hatten.

Göran Arrius är ordförande för Saco.
Göran Arrius är ordförande för Saco.Foto: Kalle Assbring

I rapporten har Saco kartlagt övervakningen genom att göra djupintervjuer med 20 fackliga företrädare och arbetsgivare. Det framkommer även att övervakningen ofta fortsätter utanför jobbet genom att arbetsgivaren håller koll på vad den anställda uttrycker för åsikter i sociala medier.

Göran Arrius menar att gränserna för vad som anses vara acceptabelt hela tiden förflyttas och att det finns ett akut behov av skydd för arbetssökande och anställda. Därför kräver Saco att det ska finnas en lagstiftning som reglerar vad som är okej vad gäller övervakning.

– Det bör finnas en gräns för var arbetet börjar och slutar, säger Göran Arrius.

LÄS MER: Det här stör vi oss mest på hos våra chefer

pil
Så kan du övervakas på jobbet – i fem steg

1. Rekryteringen.Övervakningen har gått från att handla om cv, referenser och intervjuer till olika sorts tester, enkäter, frågeformulär och bakgrundskontroller. Ditt privatliv kan också granskas i sociala medier.

2. Hälsan.På vissa arbetsplatser utförs obligatoriska drogtester, hälsotester och andra sorters medicinska tester. Oftast motiveras det som en säkerhetsfråga.

3. Datorer och mobiler.Detta sker på i princip alla arbetsplatser i olika grad, enligt rapporten. Vanligt är att mejl och webbhistorik sparas och kontrolleras. Data över hur anställda kommunicerar med varandra och kunder används sedan ofta vid utvecklingssamtal och lönesättning. Det finns även arbetsplatser där anställda GPS-trackas av arbetsgivaren.

4. Lokalen.Såväl kameraövervakning som loggning av in- och utpassering med passerkort är vanligt förekommande. Något som många inte tänker på innan det händer något och arbetsgivaren kontrollerar vem som var på den aktuella platsen.

5. Privatlivet.Övervakningen har ökat även vad gäller privatliv och fritid. Det finns många fall där chefer har ifrågasatt något som en anställd har skrivit i sociala medier. Därför kan det upplevas pressande när chefen skickar en vänförfrågan på Facebook. I vissa fall förväntas anställda dela med sig om politiska åsikter, religiös tillhörighet, relationsstatus och sexuell läggning.

Källa: Källa: Sacos rapport ”Integritet och kontroll i arbetslivet” som bygger på djupintervjuer med 20 personer.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro