ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny rapport: Snus kan skydda mot sjukdomar

Evelina Pålsson · 29 Maj 2016
Uppdaterad 16 Jan 2017
Enligt rapporten finns inga belägg för att snus skulle vara farligt.

Enligt rapporten finns inga belägg för att snus skulle vara farligt. Foto: TT Nyhetsbyrån


Enligt en ny rapport är snuset bra för folkhälsan och kan minska risken för de MS och alzheimers skriver Aftonbladet. Men trots de positiva effekterna är det inte riskfritt att snusa snusa enligt överläkaren Gunilla Bolinder.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingenstans i världen snusar invånarna i samma omfattning som i Sverige. Här snusar 25 procent av männen och fyra procent av kvinnorna skriver   Aftonbladet. I en ny rapport från Snuskomissionen gås snusets hälsorisker igenom. Enligt rapporten saknas det på flera punkter belägg för att det skulle vara farligt att snusa. Till exempel vad gäller tandlossning, stroke och förmaksflimmer.

► LÄS MER: Politikerna vill förbjuda dig att lukta snus

Snus kan enligt Snuskommisionensrapport till och med ge positiva hälsoeffekter skriver Aftonbladet. Snuset kan till exempel minska risken för de neurologiska sjukdomarna multipel skleros, MS, och alzheimers. Snuskommissionen finansieras av Svenska snustillverkarföreningen, en intresseorganisation som i sin tur består av snustillverkarna Swedish Match, Gotlandssnus och Skruf. Överläkaren Gunilla Bolinder anser dock att det är långt ifrån ofarligt att snusa.

– Det finns inget som är helt ofarligt. Frågan är bara hur farligt det är, säger hon till Aftonbladet.

På flera ställen I rapporten lyfts snusets funktion som effektivt rökavvänjningsmedel fram. Men tobaksforskaren Karl Olov Fagerström som ingår i kommissionen uppger för Aftonbladet att det trots de positiva effekterna inte ska ses som en hälsoprodukt.

► LÄS MER: Här kan den som snusar få sparken

– Det är klart att det inte är helt ofarligt. Det är absolut ingen hälsoprodukt. Gravida ska exempelvis inte använda nikotin överhuvudtaget, inte ens i form av nikotinplåster, säger han.

Gunilla Bolinder är skeptisk till att snuset jämförs med rökning.

– Från tobaksindustrins håll jämför man hela tiden snusning med rökning, som är bland det värsta som uppfunnits. Det är självklart bättre än rökning, allt är bättre än rökning, säger hon till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro