ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny rapport spräcker tio myter kring invandring

Josefin Svenberg · 21 Mar 2014
Uppdaterad 21 Mar 2014
En ny svensk studie visar att flyktinginvandringen inte har påverkat inrikes föddas möjligheter på arbetsmarknaden. Att invandrare skulle ta svenskars jobb är alltså en myt.

En ny svensk studie visar att flyktinginvandringen inte har påverkat inrikes föddas möjligheter på arbetsmarknaden. Att invandrare skulle ta svenskars jobb är alltså en myt. Foto: TT


Invandrare är viktiga för Sverige. En sammanställning av aktuell forskning visar att invandring bland annat leder till ökad export och ökat stöd för välfärdsstaten, enligt en ny rapport som släpps på fredagen.

klar

Artikellänk är kopierad

”Det är viktigt att se till effekterna på landets inkomster och tillväxt”, säger nationalekonomen Stefan Fölster om invandringen.
”Det är viktigt att se till effekterna på landets inkomster och tillväxt”, säger nationalekonomen Stefan Fölster om invandringen.Foto: TT

”Våga ta debatten för ett Sverige för oss alla! Myter, halvsanningar och felaktigheter – här är fakta om invandring” är namnet på rapporten som släpps på fredagen, och som spräcker tio utvalda myter kring invandring.

”Det är katastrofalt att mytbildningen kring invandrare fått så brett fäste – från snabbköpskassan ända fram till riksdagens talarstol”, skriver personerna bakom rapporten på DN Debatt.

”Vi kan inte tillåta kortsiktiga och valtaktiska överväganden sätta Sveriges framtid på spel. Diskussionen borde handla om hur vi förbättrar integration, inte om hur vi stryper invandringen. Det behövs för att säkra tillväxten, och det är avgörande för att utveckla vårt land.”

Rapporten är en sammanställning av både svensk och internationell forskning kring invandring och dess effekter. Det är tankesmedjorna Reforminstitutet och Arena Idé som har gjort rapportens olika delar på uppdrag av nätverket Oss alla och Postkodlotteriet. Sistnämnda har finansierat rapporterna inom ramarna för satsningen ”Hela Sverige – för mångfald och tolerans” som leds av Margot Wallström.

► LÄS MER: Migrationsforskare positiv till fjolårets rekordhöga invandring

– Vi vet att de flesta svenskar står upp för medmänsklighet och ser värdet av en solidarisk invandringspolitik, säger Margot Wallström i ett pressmeddelande. Det är viktigt att majoriteten får självförtroende i den här frågan och vågar stå upp mot de extrema åsikter som får stort utrymme i debatten idag.

► LÄS MER: Kraftig ökning av asylsökande

Representanter från Oss Alla delar ut rapporten utanför riksdagen på fredagsmorgonen.

– Regeringen måste göra allt den kan för att bemöta felaktigheterna med fakta, säger Ingela Edlund som är en av initiativtagarna till Oss alla i ett pressmeddelande.

– Ett nästa steg är att vi alla visar att vi inte ställer upp på rasism och intolerans. Att ta debatten varje dag - på bussen, vid fikat, på gatan och bland sina vänner, säger Ingela Edlund.

Fölster: Därför är invandringen bra för Sveriges ekonomi

Nationalekonomen Stefan Fölster menar att debatten om invandringens effekter på svensk ekonomi varit ensidig eftersom den bara tittat på statsfinansiella effekter. ”Frågan om hur ekonomin och sysselsättningen påverkas av invandringen är viktigare”.

Stefan Fölster, professor i nationalekonomi och chef för Reforminstitutet, har tillsammans med frilansskribenten Maria Eriksson skrivit rapportens första del som handlar om invandringens konsekvenser för ekonomisk tillväxt.

– Det som slog oss är att den svenska diskussionen bara har handlat om de statsfinansiella effekterna. Vår huvudpoäng är att frågan om hur ekonomin och sysselsättningen påverkas av invandringen är viktigare, säger Stefan Fölster till Metro.

Han berättar att de gått igenom ett 15-tal studier, både svenska och internationella, för att kunna lista en rad positiva effekter som invandringen har för de människor som redan bor i Sverige.

Fölster nämner bland annat mikroekonomiska effekter i form av invandrare som startar företag i Sverige och anställer svenskar, men även makroekonomiska effekter som att invandringen kapar arbetskraftsbristtopparna som ofta kommer under konjunkturtoppar – vilket gör att Riksbanken kan hålla en lägre ränta som har en positiv effekt på ekonomin. Dessutom finns det många företag i Sverige som är beroende av att kunna rekrytera arbetskraft från utlandet.

– Av vår rapport framkommer det även att effekten skulle kunna vara ännu mer positiv om vi lyckades bättre med integrationen, säger Stefan Fölster.

Hur tror du att rapporten kommer att tas emot, med tanke på hur debatten har sett ut?

– Forskare som till exempel Jan Ekberg (professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet i Växjö som har forskat på de statsfinansiella effekterna av invandringen, reds anm) är mycket medvetna om att de här studierna om inkomsteffekter finns, så de tror jag i stort sett kommer att hålla med. Sedan finns det ju många som från början är emot invandring och som kommer att försöka hacka sönder det här, säger Stefan Fölster till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro