ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny rapport: Vi äter för lite frukt och grönt

Josefin Svenberg · 19 Okt 2012
Uppdaterad 19 Okt 2012
Ny rapport: Vi äter för lite frukt och grönt Simon Karl-Johann Röder, 19, art director, Stockholm och Rozgar Watmani, 23, tjänsteman, Stockholm: – Jag tror på varie- rad kost. Jag tror att det är bra att äta godis ibland, säger Simon. – Jag tycker att jag äter tillräckligt med frukt i alla fall. Två frukter per dag och lite sallad till lunchen. Vi har fruktkorg på jobbet, det är bra, säger Rozgar.

Ny rapport: Vi äter för lite frukt och grönt Simon Karl-Johann Röder, 19, art director, Stockholm och Rozgar Watmani, 23, tjänsteman, Stockholm: – Jag tror på varie- rad kost. Jag tror att det är bra att äta godis ibland, säger Simon. – Jag tycker att jag äter tillräckligt med frukt i alla fall. Två frukter per dag och lite sallad till lunchen. Vi har fruktkorg på jobbet, det är bra, säger Rozgar. Foto: Lotta Bergseth


klar

Artikellänk är kopierad

Äter du totalt ett halvt kilo frukt och grönsaker varje dag, uppdelat på fem tillfällen? Bara nio procent av vuxna svenskar svarar ”ja” på den frågan, vilket innebär att merparten av oss inte äter så pass mycket frukt och grönt som Livsmedelsverket rekommenderar.

Men resultaten skiljer sig åt mellan olika grupper, enligt Statens folkhälsoinstituts nationella folkhälsoenkät.

– Personer med god ekonomi och lång utbildning har ofta bättre matvanor än personer med kort utbildning och låg inkomst. Det här ser vi i nästan alla undersökningar som görs. Så det är absolut en klassfråga, säger Pia Lindeskog, chef för avdelningen för levnadsvanor och livsmiljö på Statens folkhälsoinstitut.

Lindeskog menar att de som äter mycket frukt och grönsaker ökar möjligheterna att må bra samtidigt som de motverkar flera vanliga sjukdomar. Näringen och vitaminerna som finns i grönt kan inte fås genom vitaminpiller, menar hon:

– De studier som finns visar att man kan få dåliga bieffekter om man får i sig ämnen genom tabletter, säger Pia Lindeskog. Så det bästa är att äta frukt och grönsaker.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro