ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny rapport: Alkohol skadligare för äldre än man tidigare trott

Jesper Lindqvist · 29 Maj 2019
Uppdaterad 29 Maj 2019
Enligt den nya rapporten "Alkohol och äldre" kan även en mindre mängd alkohol vara skadlig för personer över 65. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.

Enligt den nya rapporten "Alkohol och äldre" kan även en mindre mängd alkohol vara skadlig för personer över 65. Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Bertil Ericson/TT/Unsplash


Äldre personer över 65 dricker oftare och mer, något som kan orsaka stor skada. Det menar forskarna bakom den nya rapporten "Alkohol och äldre", som bland annat pekar på att pensionärerna fått det bättre. "Man talar om fattigpensionärer men pensionärerna i dag har avsevärt mycket mer pengar att röra sig med än för 50 år sedan", säger alkoholforskaren Sven Andersson till DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera forskare har tidigare varit inne på linjen att alkohol i små mängder kan vara bra för människor. Bland annat har man varit inne på att alkohol har blodförtunnande effekter, vilket minskar risken för till exempel proppar.

Men i den nya rapporten ”Alkohol och äldre” vill forskarna slå hål på myten om alkoholens goda effekter, framför allt hos personer över 65.

Forskare: Metodfel i tidigare forskning

Enligt Dagens Nyheter, som har tagit del av rapporten, kan även en mindre mängd alkohol vara skadlig, och tidigare forskning som pekat på alkoholens goda effekter ska ha grundat sig i ett metodfel. Forskarna menar att personer som dricker måttligt redan är friska, och att den högre dödligheten bland nykterister likväl kan bero på att de tidigare konsumerat en skadlig mängd alkohol.

Bakom rapporten ligger bland andra Svenska Läkaresällskapet och nykterhetsorganisationen IOGT-NTO. En av författarna, alkoholforskaren Sven Andersson, menar att tidigare rekommendationer gällande alkoholkonsumtion baseras på ett ökat risktagande bland äldre.

– Man accepterar inte en procents risk att omkomma när man flyger. Men när man dricker så gör man det. Riskgränserna motsvarar en procents risk att avlida till följd av alkohol. Att man är beredd att ta en sådan risk förklaras av den positiva upplevelsen av att kunna dricka, säger han till DN.

Känsligare än yngre

Enligt den nya rapporten ökar risken för alkoholrelaterade sjukdomar som cancer och hjärtproblem hos äldre redan vid måttlig konsumtion. Det förklaras bland annat med äldre människors ökade känslighet för alkohol, på grund av minskad muskelmassa och vattenmängd i kroppen.

Trots detta ökar alltså alkoholkonsumtionen bland äldre, bland annat på grund av en förbättrad ekonomisk situation för människor över 65.

Sven Andersson är nu kritisk till att forskningen inte tidigare har slagit hål på myter kopplade till alkohol.

– Hur sjutton har man inom forskningen kunnat undgå att ställa de kritiska frågorna i 30 år? Det måste handla om den mänskliga naturen, att man på något sätt omedvetet har missat att göra en kritisk analys av bakgrundsfaktorer och urval av individer på just det här området, säger han till DN.

”Har haft en självständig roll”

Att det är nykterhetsorganisationen IOGT-NTO som ger ut rapporten i fråga ser Sven Andersson inte som problematiskt.

– Det är klart det finns risk att man uppfattar detta som en beställd studie men det stämmer absolut inte. Den som gör sig besvär att läsa igenom rapporten ser att det är en saklig granskning av den internationella forskningen inom detta område. Vi forskare har haft en helt självständig roll utan kontakt med organisationerna bakom, säger han till DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro