ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny rapport: Föräldrapenningen kan vara jämställd först år 2040

Valerie Kaspersen · 6 Mar 2019
Uppdaterad 6 Mar 2019
Det kan dröja länge innan föräldraledigheten tas ut på ett jämställt sätt mellan föräldrar, enligt TCO.

Det kan dröja länge innan föräldraledigheten tas ut på ett jämställt sätt mellan föräldrar, enligt TCO. Foto: Unsplash


Det kan dröja ytterligare 20 år innan Sverige är jämställt när det gäller föräldrapenning. Det visar TCO:s jämställdhetsindex.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året tog kvinnor i Sverige ut 69,7 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn, enligt ny statistik. Det går år rätt håll, men det går långsamt, tycker fackförbundet TCO som står bakom undersökningen.

– Vi tar små steg mot ett jämställt uttag varje år, men vi är inte där än. Den senaste tidens utveckling i svensk politik med blocköverskridande överenskommelser gör mig optimistisk, säger Eva Nordmark, ordförande TCO, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag hoppas att politikerna tar tillfället i akt och genomför reformer som ökar jämställdheten i föräldraförsäkringen och hjälper föräldrar att lösa livspusslet.

Enligt TCO:s beräkning kommer det vara jämställt kring vab och föräldrapenning om ungefär 20 år, om det fortsätter i samma takt som nu.

– Det har gått lite snabbare de senaste åren, men vi behöver fortfarande vänta till år 2040 för att föräldrar i Sverige ska dela lika om utvecklingen fortsätter i samma takt som de senaste fem åren, säger Eva Nordmark.

pil
Fakta: TCO

TCO är en partipolitiskt fristående centralorganisation som samlar 14 fackförbund med nästan 1,4 miljoner medlemmar.

Källa: Källa: TCO

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro