ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny rapport: Fotbollsfirmor och mc-gäng samarbetar

Annica Ögren · 12 Nov 2018
Uppdaterad 12 Nov 2018
Många medlemmar i mc-gängen är misstänkta för brott, visar rapporten. Och gängen samarbetar med fotbollsfirmor och kriminella nätverk.

Många medlemmar i mc-gängen är misstänkta för brott, visar rapporten. Och gängen samarbetar med fotbollsfirmor och kriminella nätverk. Foto: Michael Probst/TT


Mc-gäng, fotbollsfirmor och kriminella nätverk samarbetar med varandra. Det slås fast i en ny rapport som SVT tagit del av, där forskare har kartlagt Sveriges extremister, fotbollsfirmor och kriminella nätverk.

klar

Artikellänk är kopierad

Totalt har 15 244 personer kartlagts i tre kategorier: fotbollsfirmor, våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet. Dessa är i sin tur sorterade i tio olika kategorier. Det är bland annat maffia, mc-gäng, den autonoma vänstern, vitmakt-miljön, kriminella nätverk och islamister. Det rapporterar SVT.

Resultatet visar att de är många fler, mer utbildade och bättre organiserade än vad forskarna räknat med.

Fått uppgifter av polisen och Säpo

För att kunna sammanställa rapporten har forskarna har fått ta del av unika kartläggningar från både polisen och Säkerhetspolisen.

De har utifrån anonymiserade personuppgifter jämfört dem mot misstankeregistret där personer som misstänkts för brott förekommer. Resultatet visar att nio av tio personer i kartläggningen är misstänkta för brott.

Flest personer återfinns inom mc-gängen (5 693 personer). Näst flest personer finns i de kriminella nätverken (5094 personer). Fotbollsfirmorna består av 835 personer och inom den islamistiska gruppen finns 785 personer, skriver SVT.

Rapporten är unik enligt en av forskarna bakom undersökningen, Amir Rostani, som berättar att en av slutsatserna i rapporten är att de olika miljöerna samarbetar mycket med varandra. Framförallt handlar det om att mc-gängen och fotbollsfirmorna samarbetar med flera olika kategorier inom den kriminella världen.

– Den här miljön är betydligt större än vad som har rapporterats tidigare. Även de myndigheter som vi har samarbetat med i det här projektet trodde inte det här skulle vara en så omfattande miljö, säger han.

Resultatet förvånar

Han berättar att resultaten i rapporten även har förvånat forskarna. Bland annat handlar det om att så många som 92 procent av de som kartlagts har klarat grundskolan. Nära hälften har klarat gymnasiet och över 8 procent har eftergymnasial utbildning eller högskoleutbildning, enligt SVT.

I den vänsterextrema, så kallat autonoma miljön, har en av fem personer högskoleutbildning jämfört med strax över en procent inom de kriminella nätverken och gängen.

Forskarna har inte svar på hur allt ska tolkas och kommer att göra djupare analyser under de kommande åren.

En slutsats är att myndigheter med den här kunskapen bättre bör kunna samordna insatser mot dessa miljöer. Bland annat genom att försöka fånga upp personer på ett bättre sätt när de kommer i kontakt med socialtjänsten och vården och hjälpa dem att lämna den kriminella miljön. Men även en större del av brottsligheten måste klaras upp, menar forskarna, enligt SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro