ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny rapport: Känsliga personuppgifter i socialtjänsten riskerar läckas

Sophie Tanha · 17 Maj 2019
Uppdaterad 17 Maj 2019

Foto: Genre/Wikipedia(CC BY-SA 3.0)


En ny rapport från Socialstyrelsen visar att flera kommuner har bristande skydd för personuppgifter i socialtjänsten. Det rör sig om information kring missbruk, ekonomi och familjesituation som riskerar att läckas till obehöriga.

klar

Artikellänk är kopierad

Rapporten visar att uppskattningsvis 87 procent av svenska kommuner uppger att deras system inte är säkra. Det innebär att enbart 13 procent av Sveriges kommuner har starka skydd för systemen som behandlar personuppgifter i socialtjänsten.

– Det är illa. I takt med att digitaliseringen ökar måste man kunna känna sig trygg med att ens personuppgifter är skyddade, säger Socialstyrelsens utredare Dick Lindberg i ett pressuttalande.

Dyrt med säkerhet

– Att informationssäkerheten brister kan bero på att det är förenat med stora kostnader att införa nya, säkrare, inloggningssystem, att frågan ofta berör flera kommunala förvaltningar och är komplex, säger Dick Lindberg.

Personuppgifterna som hanteras av socialtjänsten är känsliga och kan handla om information som familjesituationer, missbruk, psykiska och fysiska funktionshinder och ekonomi får bara behörig personal tillgång till dem.

Därför krävs säkerhetssystem som till exempel tvåfaktorsinloggningar, där både id-kort och en personlig kod används för att göra säkerheten stark.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro