ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny rapport: Klorgas vid attacken mot Douma

Annica Ögren · 2 Mar 2019
Uppdaterad 2 Mar 2019
Över 40 personer dödades i vad som nu beskrivs som en – med största sannolikhet – kemgasattack i Douma i april 2018.

Över 40 personer dödades i vad som nu beskrivs som en – med största sannolikhet – kemgasattack i Douma i april 2018. Foto: Hassan Ammar/TT


Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, fastställer i en ny rapport att klorgas med stor sannolikhet användes i den misstänkta kemgasattacken i Douma, Syrien, i april förra året.

klar

Artikellänk är kopierad

43 personer beräknas ha dödats i vad som misstänkts ha varit en kemgasattack den 7 april 2018.

Kort efter attacken reste representanter från OPCW till Syrien för att utreda vad som hade hänt, men det dröjde två veckor innan de kunde ta sig in i Douma för att genomföra uppdraget, och med tiden försvann allt fler bevis.

Spår av klorgas

Men analyserna av de prover som till slut togs – visar nu enligt den nya rapporten som släpptes i fredags – att giftiga kemikalier innehållande klor med stor sannolikhet användes vid angreppet. Det rapporter AFP.

Därmed bekräftas slutsatserna från OPCW:s tidigare preliminära rapport som släpptes i juli förra året – som sade att spår av klor hade hittats.

I den nya rapporten konstaterar OPCW bland annat att det finns ”rimliga skäl att giftiga kemikalier har använts som ett vapen och har ägt rum den 7 april 2018. Denna giftiga kemikalie innehöll reaktivt klor.”

Enligt rapporten har det inte funnits några tecken på användning av nervgaser i Douma, vilket tidigare har påståtts av olika parter i konflikten, skriver AFP.

Skuldfrågan obesvarad

Efter attacken den 7 april anklagade USA, Storbritannien och Frankrike Assad-regimen för att ha utfört angreppet.

Den syriska regimen har dock nekat till anklagelserna och fått stöd av Ryssland, som i sin tur hävdat att attacken var iscensatt.

Den nya rapporten tar inte upp något om vem som bär skulden för attacken i Douma, då OPCW vi tillfället för provtagningarna i staden inte hade mandat för en sådan utredning.

Enligt AFP har organisationen dock i efterhand tillgivits befogenhet att undersöka ansvaret för alla kemiska attacker i Syrien sedan 2014.

pil
Hela OPCW:s rapport hittar du här:
klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro