ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny rapport: Miljoner dör av dålig luft

Valerie Kaspersen · 2 Maj 2018
Uppdaterad 2 Maj 2018
I Kina går många dagligen med masker för att skydda sig från luftföroreningarna.

I Kina går många dagligen med masker för att skydda sig från luftföroreningarna. Foto: IBL


World Health Organisation, WHO, beräknar att sju miljoner dödsfall varje år orsakas av luftföroreningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Mer än 90 procent av jordens befolkning andas in höga nivåer av luftföroreningar. Värst är det i fattiga länder, enligt en ny rapport från WHO.– Det finns inga tvivel om att luftföroreningar i dag representerar det största problemet för vår hälsa, säger Dr Maria Neira, folkhälsochef vid WHO, till The Telegraph.

WHO har analyserat nivåer av föroreningar i mer än 4300 städer och 108 länder. Över 90 procent av dödsfallen kopplade till luftföroreningar har inträffat i Asien och Afrika.

Över 40 procent av världens befolkning har inte heller tillgång till rent bränsle för matlagning, vilket leder till att de utsätts för luftföroreningar även i hemmet. Bara detta uppskattas leda till 3,8 miljoner dödsfall varje år. – När människor väl inser hur detta påverkar deras hälsa och inte bara planetens och framtiden, när de inser att detta är kopplat till stroke, hjärt- och kärlsjukdomar, astma och lungcancer – då kommer det här att ändras, säger Dr Maria Neira till The Telegraph.

WHO berömmer dock Skandinavien och ser länderna som ett föredöme i världen. – Skandinavien har bevisat att du kan ha en stark ekonomisk utveckling utan att förstöra miljön och utan att förstöra din hälsa, säger Dr Maria Neira till The Telegraph.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro