ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny rapport: Sverige har bäst familjepolitik i Europa

Jesper Lindqvist · 13 Jun 2019
Uppdaterad 13 Jun 2019
En rapport från FN:s barnfond, Unicef, visar att Sverige toppar listan över länder med bäst familjepolitik i Europa.

En rapport från FN:s barnfond, Unicef, visar att Sverige toppar listan över länder med bäst familjepolitik i Europa. Foto: Unsplash


Lång föräldraledighet och många barn på förskola. Det gör att Unicef, i sin senaste rapport, rankar Sverige som det landet med bäst familjepolitik i Europa. "Det är förvånande att länder i Europa har så olika slags familjepolitik", säger rapportförfattaren Yekaterina Chzhen till SvD.

klar

Artikellänk är kopierad

Att svensk välfärd står sig bra i internationella jämförelser har slagits fast vid ett flertal tillfällen. Nu visar en rapport från FN:s barnfond, Unicef, att Sverige även toppar listan över länder med bäst familjepolitik i Europa.

Siffrorna i rapporten kommer från EU och OECD, och i rapporten jämförs 31 välutvecklade länder, mestadels europeiska sådana.

Bland annat har man räknat på hur många veckor med full ersättning vardera förälder kan få ut när de är föräldralediga. I Sveriges fall har man räknat ut att mammor får 35 sådana veckor och att pappor får 10,9 veckor. Det placerar Sverige på en 17:e respektive fjärde plats på de specifika listorna.

”Rikare länder har inte mer generös politik”

Rapporten slår även fast att svensk förskolepolitik håller högsta klass. Bland annat går 51 procent av alla barn under tre år på förskolan, och samma siffra för barn mellan tre och ”skolålder” är 97 procent.

När alla dessa siffror sammanställts placerar sig alltså Sverige i toppen på listan, tätt följt av Norge och Island. Listans överraskning hittar man kanske annars i botten av tabellen, där Schweiz placerar sig som jumbo. Med två månaders mammaledighet, ingen pappaledighet, och relativt få barn på dagis menar Unicef att Schweiz har en del att jobba på.

– Det är förvånande att länder i Europa har så olika slags familjepolitik. Inga länder följer identiska spår. Det är inte heller så att rikare länder har mer generös politik, säger Yekaterina Chzhen till Svenska Dagbladet.

Estland bäst för mammor – Japan bäst för pappor

Vilka länder är då de absoluta bästa på varje specifika område?

När det kommer till mammaledighet utmärker sig Estland där man har 85 veckor med full ersättning. För papporna är Japan det bästa alternativet, med 30,4 veckor. Flest barn under tre års ålder på förskola har man i Danmark, medan de äldre förskolebarnen är som allra flest på Island.

I rapporten tillägger man dock att politiken och realiteten ibland skiljer sig åt. Även om japanska pappor har bra förutsättningar tar endast fem procent ut föräldraledigheten med full ersättning.

Utmärker sig gör även USA, som är det enda landet i undersökningen utan federalt lagstadgad föräldraledighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro