ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny rapport: Utrikesfödda en strålande affär för Sandviken

Anders Göransson · 28 Maj 2014
Uppdaterad 28 Maj 2014

Invandringens plus och minus är en fråga som fyller debattsidor och kommentarsfält. I Sandviken har man räknat på saken - och funnit att kommunen tjänar över en halv miljard kronor netto om året på de utrikesfödda.

klar

Artikellänk är kopierad

Sandviken är kommunen som tjänar en halv miljard kronor på utrikesfödda.
Sandviken är kommunen som tjänar en halv miljard kronor på utrikesfödda.Foto: Printscreen från Wikipedia

Det är revisionsbolaget PWC som på kommunens uppdrag har utrett kostnaderna och vinsterna med invandringen i Sandviken, skriver Arbetarbladet. Man har funnit att det totala värdet av arbete, konsumtion och hyresintäkter från de drygt 4 000 utrikesfödda motsvarar 621 miljoner kronor per år för kommunen. Samtidigt motsvarar kostnaden för bostäder, försörjningsstöd och lönekostnader i verksamheterna 110 miljoner.

Överskottet av de utrikesfödda för kommunen blir därmed 511 miljoner kronor, enligt beräkningen.

Patrik Häljeryd (S), vice ordförande i kommunens arbetsmarknads- och trafiknämnd, tror att rapporten kan fungera som medicin mot främlingsfientlighet.

– Fakta är bästa vapnet mot rasism, säger han till Arbetarbladet.

I rapporten konstateras att även arbetslösa nyanlända invandrare ger kommunen nettoinkomster, tack vare de bidrag som kommunen får från staten och effekterna av kostnadstjämningssystemet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro