ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny rapport: Vårdskador som kan undvikas bidrar till 1400 dödsfall per år

Sophie Tanha · 29 Apr 2019
Uppdaterad 29 Apr 2019
Carina Skoglund är sakkunnig inom patientsäkerhet

Carina Skoglund är sakkunnig inom patientsäkerhet Foto: Genrebild/Pressbild


Varje år drabbas cirka 110 000 personer av en skada i vården som kunde ha undvikits. För 1 400 av dem bidrar skadorna till att de dör. Innan året är slut ska en handlingsplan för bättre patientsäkerhet tas fram.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är många patienter som drabbas av vårdskador. Alla vårdskador är inte allvarliga, men det är viktigt att förstå vilka skador som ger de allvarligaste konsekvenserna för patienterna så vården kan fokusera på de mest angelägna åtgärderna, säger Carina Skoglund, Socialstyrelsens sakkunniga inom patientsäkerhet.

Ungefär åtta procent, eller 110 000 av alla som behandlas för någon typ av kroppslig sjukdom får varje år skador i vården. En analys från Socialstyrelsen visar att en stor del av skadorna som leder till allvarliga konsekvenser som dödsfall eller bestående men går att undvika.

Viktigt med rätt enhet

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att stärka patientsäkerheten. En viktig del är att en patient får vård på rätt nivå och av personal med rätt kompetens:

– Patienter som placeras där personalen kanske inte har kompetens för just det specifika sjuktillståndet visar sig ha högre risk att få en vårdskada. Finns det ingen plats på ortopedin kanske patienten som behöver vårdas där placeras på kvinnokliniken eller medicinavdelningen i stället, säger Carina Skoglund.

När en patient inte vårdas på den vårdenhet som har specifik kompetens och ansvar för patienten kallas det utlokalisering. Det kan ske om det till exempel inte finns tillräckligt med plats på enheten patienten borde ha fått vård.  De senaste åren har antalet patienter som varit utlokaliserade ökat.

– Det kan till exempel innebära att personalen inte är lika van att observera tecken till försämring.

Allvarligaste vårdskadorna

Ungefär 1 400 personer dör varje år till följd av en vårdskada. De vanligaste skadorna som bidrar till dödsfallen är infektioner som lunginflammation och blodförgiftning.

– Det är viktigt att det infektionsförebyggande arbetet utvecklas, men också att vårda varje patient med rätt kompetens på rätt vårdnivå, säger Carina Skoglund.

Handlingsplanen ska vara klar i slutet av året och kommer innehålla övergripande mål, åtgärder och en plan för att följa upp patientsäkerheten.

– Om det går att få ner antalet till noll vet vi inte, men målet är att minska dessa skador, säger Carina Skoglund.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro