ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny rasistskandal på Lunds universitet

Josefin Svenberg · 6 Sep 2013
Uppdaterad 6 Sep 2013

Tre studenter i Lund firade insparken förra helgen – med black face-sminkningar. Studentföreningen: "En oskyldig utklädnadsfest".

klar

Artikellänk är kopierad

Det var vid förra helgens nollningsaktiviteter som studenter med svartmålade ansikten fångades på bild när de vandrade längs Södra esplanaden, rapporterar studenttidningen Lundagård.

Eleverna kom från föreningen Technology Management Studenterna som hade reggaetema på sin insparksfest, uppger P3 Nyheter. Trion valde alltså att tolka den jamaicanska musikstilen genom att ha black face-sminkningar.

Bilden på två av studenterna har spridits på sociala medier och många som har sett den har kontaktat tidningen Lundagård och kallat handlingen för rasistisk.

LÄS MER: Utredning om "slavauktion" läggs ner

Elin Wennerström, ordförande för Technology Management Studenterna tycker att det är "olyckligt om någon har misstolkat det".

– Personerna hade sminkat sig på eget bevåg, men på festen var det ingen från styrelsen som reagerade på det. Det var en oskyldig utklädnadsfest med det enda målet att efterlikna temat på bästa möjliga sätt, säger Elin Wennerström till Lundagård.

Rektor Per Eriksson säger till Lundagård att han inte tycker att universitet har brustit i sitt arbete med att lära ut värdegrundsfrågor.

– Det är tråkigt. Men samtidigt har vi 47 000 studenter på universitet, så en och annan sak kan hända. Det viktiga är att man uppmärksammar det så det kommer till rätta. Och sen räknar jag med att sånt försvinner med tiden, säger Per Eriksson till tidningen.

För två år sedan väckte en ”slavauktion” på Hallands nation i Lund stor uppståndelse. Som underhållning på en fest hade tre personer sminkat sig svarta i ansiktet och såldes som slavar. Utredningen mot studentern lades dock ner av åklagaren.

Tidigare i år uppmärksammades hur deltagare i Pridefestivalens tåg Stockholm hade målats sig svarta i ansiktet. Afrosvenskarnas riksförbund rikade då skarp kritik mot företeelsen.

– Blackface är en av de mest klassiska och vidrigaste rasistiska symbolerna som har använts för att beröva svarta människor deras människovärde och samtidigt legalisera våld och förföljelse mot svarta, sa Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund, till Metro då.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro