ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny robot skriver ut reservdelar till bilen

Anders Frick · 2 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En modell som har svetsats med den nya tekniken.
En modell som har svetsats med den nya tekniken.

Behöver du kanske ett specialverktyg eller sätta dit en en knepig detalj på bilen? Inga problem. Rita en modell i datorn och tryck på print, så kommer en färdig grej i metall ut. Det här är i alla fall visionen för en forskargrupp på Högskolan Väst, som arbetar med framtidens produktionsmetoder.

Forskningsprojektet RMS – robotstyrd metallbyggnad via smältning – pågår i lokaler på teknikparken Innovatum i Trollhättan. Målet är att kunna skapa komplicerade saker i metall på ett billigt sätt. Flyg- och rymdindustrin med Volvo Aero i spetsen, och bilindustrin genom Saab Automobile, är två av de främsta intressenterna för tekniken. Själva forskningen utförs dock av Högskolan Väst.– Med den här tekniken finns stor potential för att till exempel tillverka billigare flygmotorkomponenter, säger Peter Jonsson på Volvo Aero.Andra intressanta tillämpningar är att kunna förse slitna verktyg med nya klippkanter eller att modifiera formverktyg, vilket i dag är Saabs huvudsakliga intresse i projektet.

Det går också att skapa delar som kan sättas in i demonstrationsexemplar av nya bilmodeller. I dag byggs delarna till demobilarna ofta av plast eller annat material som inte håller för att kunna köra bilarna på riktigt, men med tekniken från Trollhättan ska det kunna gå att ”skriva ut” exempelvis en vevstake på någon timme, eller så.I dag är gjutning och svarvning vanliga sätt när industrin ska ta fram ett nytt verktyg. Men med RMS-metoden slipper man inte bara mängden överskottsmaterial, utan även den påverkan av krafter som svarvning och fräsning normalt medför. – Det kluriga är att veta hur processen egentligen går till, det finns så många parametrar. Men när vi förstår det så går det att korrigera resultatet så att det blir som man vill ha det, säger Anna-Karin Christiansson, universitetslektor i styr- och reglerteknik.

Genom att ta fram en matematisk modell för svetsningen hoppas forskarna kunna styra processen och inom några år räknar man med att tekniken kommer att finnas tillgänglig i verkstadsindustrin.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Frick
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro