ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny sajt vill ta över efter Lexbase

Sebastian Chaaban · 12 Feb 2014
Uppdaterad 12 Feb 2014

Skandalsajten Lexbase kan ha fått en lillebror. Den nya sidan lovar gratis sökningar på människor i brottsregistret. Men mycket pekar på att allt är en bluff.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

I svallvågorna efter Lexbase har en ny sajt dykt upp som lovar en liknande tjänst. Brotts-registret.se skriver att man erbjuder ”gratis sökning i brottsregistret.” Sajten säger sig erbjuda fullständiga domar och användaren ska även kunna hitta dömda via kartor, precis som på Lexbase. Det ska också gå att söka via Facebook för att se om man har dömda vänner.

Sajten registrerades den 1 februari. Någon ägare finns inte att hitta, i stället ligger hemsidan under ett dansk webbhotell. Hemsidan ger även ett oseriöst intryck med flera felstavningar. Man skriver bland annat att sajten ”Öpnnar snart!”

Sidan saknar en ansvarig utgivare, enligt Myndigheten för radio och tv. Det innebär att den inte är grundlagsskyddad, som till exempel Lexbase. Det finns inte heller några kontaktuppgifterna förutom ett frågeformulär. Metro har sökt mejlkontakt med brotts-registret.se, men inte fått något svar.

Sajten har även skrivit ihop en egen ”friskrivningsklausul.”

”brotts-registret.se tar avstånd från allt ansvar som denna sida kan tänkaas ha. Vi är enbart en tjänst som är fri för alla att nyttja. Var och en får stå för sina egna handlingar både nu, då och i framtiden, enligt oss.”

– Man kan inte friskriva sig på det sättet. Personerna bakom sajten har ett ansvar för tjänsten de levererar om den innehåller några felaktigheter, säger Advokatsamfundets ordförande Bengt Ivarsson till Metro.

– Man kan säga att sajten inte riskerar ansvar för att någon människa använder sig av uppgifterna för att gå ut och misshandla någon. Men de kan fortfarande bli anmälda och dömda för förtal om det är felaktigheter i uppgifterna.

Det är Rikspolisstyrelsen som ansvarar för belastningsregistret och misstankeregistret. Där finns uppgifter om personer som fått påföljder för brott eller som är skäligen misstänkta för brott. Det är bara personen själv som har rätt att begära utdrag ur registren. Däremot kan handlingar begäras ut från varje enskild domstol i landet. Stockholms tingsrätt har inte fått in någon begäran om domar från brotts-registret.se de senaste två månaderna.

– Eftersom tjänsten är gratis så är det inget bedrägeribrott även om man inte levererar det som utlovas, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare vid polisens nationella bedrägericenter.

Enligt honom finns det gratissajter med en dold agenda.

– Ofta vill man komma över personuppgifter eller också är användaren inte tillräckligt uppmärksam och accepterar ett avtal som kostar pengar längre fram.

Läs även: Lexbase ska återlanseras

Läs även: Lexbase drog in en miljon kronor om dagen

Läs även Sexbrottsoffer kräver skadestånd för Lexbase

Läs även: Lexbase hackat

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro