ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny satsning ska ge invandrare toppjobb

Arne Wirén · 15 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

CHEF. Bara fyra av de 150 högsta cheferna i Stockholms förvaltningar har invandrarbakgrund, enligt föreningen Diskrimineringsbyrån. Nu har staden startat ett program för att försöka hitta fler invandrare till toppjobben.– Chefskåren speglar inte längre sammansättningen i befolkningen, säger stadens personaldirektör Eva Funk Lind.Diskrimineringen har kollat namnen på högsta chefen och enhetsscheferna i alla stadens förvaltningar och stadsdelar. Bara fyra enhetschefer i stadsdelsförvaltningarna har ett ickesvenskklingande namn.

I Metro i lördags pekade Diskrimineringsbyrån på hur få politiker det är som har invandrarbakgrund, nu är det cheferna. – Det finns välmeriterademänniskor med annan bakgrund än den svenska som skulle kunna konkurrera om jobben men inte får chansen. Den här typen av chefsbefattningar är reseverade för etniska svenskar. De utses av det politiska systemet där man känner varandra, säger Diskrimineringsbyråns ordförande Juan Fonseca.

Den borgerliga ledningen i Stadshuset har redan uppmärksammat problemet.– Vi har fått i uppdrag att sätta in ledarutvecklingsinsatser för invandrare. Det finns många som jobbar på nivån snäppet under de högsta cheferna som vi måste entusiasmera och få med oss till de här högre jobben, säger Eva Funk Lind.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro