ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny skalpell luktar sig till cancern

Jack Werner · 18 Jul 2013
Uppdaterad 18 Jul 2013
Ny skalpell luktar sig till cancern Den "intelligenta kniven" demonstreras på en bit animaliska muskler, inför press på St Marys sjukhus i London.

Ny skalpell luktar sig till cancern Den "intelligenta kniven" demonstreras på en bit animaliska muskler, inför press på St Marys sjukhus i London. Foto: AP/Sang Tan


En ny smart skalpell identifierar cancersvulsterna i kroppen genom lukten av köttet. Tekniken har utvecklats i åratal, och används nu på brittiska sjukhus.

klar

Artikellänk är kopierad

Det luktar medicinsk innovation i London. Just nu testas, enligt BBC News, en ny sorts skalpell som genom att bränna köttet och analysera röken som uppstår kan avgöra var det finns och inte finns cancerogen vävnad i patientens kropp.

För att undvika att det ska finnas kvar svulster i en patients kropp brukar kirurger plocka bort även kringliggande vävnad och testa den, men problemet är att det tar tid.

Följaktligen behöver var femte bröstcancerpatient genomgå en andra operation för att rensa bort rester av cancern. När det kommer till lungcancer är siffran var tionde.

Skalpellen som nu testas är en typ av modifierad brännpenna. Genom att hetta upp köttet sluter man i samma veva såren man skapar, och röken från det brända köttet dras in i en "artificiell näsa" – en masspektrometer.

Den räknar i sin tur antal och typ av molekyler i röken, och kan sedan omedelbart känna igen vävnaden utifrån en ­omfattande databas över olika vävnadstyper. Skalpellen, som kallas "iKnife", testas nu på tre sjukhus i London.

Till BBC News säger läkaren Zoltan Takats, som uppfunnit systemet, att "iKnife" verkar kunna användas i ett stort antal olika cancersituationer.

– Det ger ett nästan omedelbart resultat, och ger därmed kirgurgerna möjlighet att utföra operationer med en exakthet som inte tidigare varit möjlig, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro