ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny skatt drabbar unga och motorcyklister

Anders Göransson · 4 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

MC. En ny skatt höjer priset för trafikförsäkringen med i snitt 700 kronor om året från den 1 juli. Men skatten slår mycket ojämnt. För vissa mc-ägare väntar en smäll på över 14 000 kronor. Premieskatten motsvarar 32 procent av den obligatoriska trafikförsäkringspremien. Skatten tas ut av försäkringsbolagen, som höjer premien med motsvarande belopp- I pengar räknat varierar kostnaderna för fordonsägarna mycket kraftigt - och det är meningen. – Har man ett fordon som är förknippat med större risker, till exempel en motorcykel, eller är en mer oerfaren förare, företrädesvis yngre man, då blir det dyrare. Det tycker jag är klokt och rimligt, säger finansminister Anders Borg till TT.

Medan en äldre bilist som bor i glesbygd och kör sparsamt klarar sig undan med mindre än 50 kronor i månaden kan en ung, nybliven mc-förare i Stockholm få punga ut med över 1 000 kronor i månaden i skatt, utöver den redan skyhöga försäkringspremien. –  Det är fullkomligt orimligt och dessutom värdelöst från trafiksäkerhetssynpunkt. Om en motorcyklist kör trafiksäkert eller ej har ingenting att göra med vad det kostar, säger Jesper Christensen, generalsekreterare i SMC, Sveriges motorcyklister. Motormännens Riksförbund anser att skattehöjningen är "provocerande" och fruktar att många, framförallt yngre, av kostnadsskäl kommer att köra helt oförsäkrade, vilket leder till fler obesiktigade och trafikfarliga fordon på vägarna.

På sikt är det meningen att trafikrelaterade samhällskostnader helt ska betalas av trafikförsäkringssystemet. Det kommer att leda till en fördubbling av trafikförsäkringspremien, enligt försäkringsbranschen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro