ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny skatt kan göra mobiler, datorer och spelkonsoler dyrare

Natalie Demirian · 20 Sep 2016
Uppdaterad 20 Sep 2016
Spelkonsoler kan bli dyrare.

Spelkonsoler kan bli dyrare. Foto: TT


Regeringen föreslår en kemikalieskatt på vanlig hemelektronik på upp till 320 kronor per enhet, skriver IDG. Det innebär att datorer, mobiler och spelkonsoler kan bli dyrare.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är i regeringens budgetproposition för 2017 som man föreslår kemikalieskatten. IDG skriver att bland annat datorer, mobiler och spelkonsoler kan bli upp till 320 kronor dyrare, samtidigt som det kan ge ett tillskott i statskassan på 2,4 miljarder kronor per år. 

Olika typer av hemelektronik, som routrar, dvd-spelare och tv-apparater står också med på listan och enligt förslaget vill regeringen ta ut en skatt på 120 kronor per kilo. Taket ska ligga på 320 kronor. Mycket av den tyngre hemelektroniken kommer att slå i det taket. 

LÄS MER
Din mobil skapar hela 86 kilo avfall

IDG skriver att det är den som importerar eller tillverkar varorna som kommer att få betala den skatten enligt förslaget, och att det inte gäller utländska försäljare. Anledningen till förslaget med en ny skatt är att minska miljö-och hälsofarliga ämnen, bland annat flamskyddsmedel som används i många elektronikprodukter. Samtidigt ska företag kunna göra avdrag på upp till 75 procent av skatten för produkter som inte innehåller farliga ämnen. Vitvaror kommer enligt IDG också att omfattas av skatten, men då av åtta kronor per kilo. 

Skatten införs enligt förslaget den 1 april 2017.

"Skatten förväntas leda till en minskad försäljning av viss elektronik med 4,5 procent per år samt en omfördelning av inköpen mot varor som innehåller mindre skadliga flamskyddsmedel", enligt budgetpropositionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro