ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny Snapchat-våldtäkt” – två ungdomar åtalade

Karl Enn Henricsson · 8 Jan 2018
Uppdaterad 8 Jan 2018
Två ungdomar har åtalats för grov våldtäkt, och en film från händelsen ska ha skickats via Snapchat.

Två ungdomar har åtalats för grov våldtäkt, och en film från händelsen ska ha skickats via Snapchat. Foto: TT


Två ungdomar har åtalats för grov våldtäkt på en 18-årig kvinna. En film från det misstänkta övergreppet ska ha skickats via Snapchat. Det finns vittnesuppgifter om att filmen har fått spridning till ett fåtal personer”, säger åklagaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Övergreppet misstänks ha genomförts under en hemmafest i Täby i början av december.

– Jag har väckt åtal mot de här två personerna för att de tillsammans genomfört en grov våldtäkt, säger åklagare Niksa Lucic.

– Det finns uppgifter om att man har filmat delar av den här sexuella handlingen, och filmen kan ha skickats på Snapchat. Vi har en film säkrad från en telefon, som tillhör en av de tilltalade, och som visar en liten del av den här sexuella handlingen.

Åklagaren har kallat ett vittne som berättat att han fått en film skickad via meddelandetjänsten Snapchat. Filmen ska visa delar av den misstänkta våldtäkten.

Har filmen spridits vidare?

– Det finns vittnesuppgifter om att filmen har fått spridning till ett fåtal personer, säger Niksa Lucic.

Offret, en 18-årig kvinna, ska vid övergreppet ha varit berusad.

– Åtalet grov våldtäkt avser inte att de har brukat våld eller hot eller liknande, utan de har utnyttjat att målsäganden befunnit sig i en särskild utsatt situation på grund av att hon varit väldigt berusad, säger Niksa Lucic.

Efter händelsen berättade kvinnan om övergreppet och polis kallades till platsen.

De åtalade var i början av december 16 respektive 18 år gamla, och de var bekanta med offret eftersom de gått på samma skola, enligt åklagaren.

Minimistraffet för grov våldtäkt är fyra års fängelse, men på grund av de åtalades låga ålder kommer de att få straffrabatt om de döms.

– Om en person var under 18 år vid brottstillfället är reglerna att man i största möjliga mån ska undvika fängelsestraff. Det som kan vara aktuellt är olika ungdomspåföljder, exempelvis ungdomsvård, säger Niksa Lucic.

Advokat Christer Söderberg försvarar 18-åringen.

– Han förnekar brott å det bestämdaste, säger han.

18-åringen har gått med på att han har haft sexuell kontakt med kvinnan, men menar att det varit frivilligt, enligt advokaten.

– Han gick själv till polisen dagen efter och var väldigt noga med att polisen skulle säkra filmarna för att de skulle visa vad som faktiskt hänt. Jag menar att man kan dra slutsatser från filmerna som talar mot att brott har begåtts, säger Christer Söderberg.

Metro har sökt advokaten för den andre åtalade. Enligt åtalet nekar den då 16-årige killen till brott.

Rättegången hålls senare i veckan.

Förra året fick den så kallade Snapchat-våldtäkten i Uppsala stor uppmärksamhet. Två män dömdes för inblandning i en våldtäkt genomförd på en kvinna i ett hotellrum. En film från övergreppet spreds via Snapchat.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro