ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny statistik: Nu kyls bomarknaden av

Katarina Matsson · 7 Jul 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu ger räntehöjningen resultat – prisökningen på bostadsmarknaden stannar av. Det visar kommande siffror från Mäklarstatistik, som presenteras på måndag. – Avmattningen som vi nu ser på bostadsmarknaden i framför allt Stockholm är en effekt av den senaste tidens räntehöjningar. Generellt brukar det som börjar i Stockholm efter en tid sprida sig till övriga Sverige, säger Claudia Wörmann på Mäklarsamfundet.

HÖJD RÄNTA Riksbanken har under det senaste halvåret höjt räntan vid ett flertal tillfällen, bland annat med hänvisning till de stigande huspriserna. Senast i juni flaggade riksbanken för fler höjningar. På sikt kan sjunkande bostadspriser få effekt på räntan. – Riksbanken har inget mål för huspriserna i sig, men direktionen tar löpande hänsyn till förändringar i huspriserna när den  fattar beslut om räntan, säger Marianne Nessén.

INGEN BOSTADSBUBBLA Bostadsexperten och forskaren Bengt Turner tror inte att vi ser en bostadsbubbla, men varnar för kraftiga prisfall. – Det skapar en mängd problem för både banksektorn och enskilda. Om prisfallet har åstadkommits av en räntehöjning kan huset bli överbelånat, säger han. Mäklarstatistiks siffror gäller juni månad. På sommaren sker en naturlig minskning av antal objekt, men det brukar inte påverka bostadspriserna, enligt Claudia Wörmann.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro