ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny statistik visar: Här är det farligast att bo

erik paulsson Rönnbäck · 16 Dec 2014
Uppdaterad 16 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm toppar listan över anmälda våldsbrott per invånare. Festande besökare från andra kommuner kan vara en del av förklaringen. Bilden är ett arkivfoto taget i samband med en knivskärning vid Stureplan.
Stockholm toppar listan över anmälda våldsbrott per invånare. Festande besökare från andra kommuner kan vara en del av förklaringen. Bilden är ett arkivfoto taget i samband med en knivskärning vid Stureplan.Foto: TT

Stockholm har fler anmälda våldsbrott per invånare än Göteborg och Malmö. Gapet förklaras med berusade nattsuddare som kommer från andra städer. Den typiske förövaren är en ung man.

Stockholm sticker ut jämfört med Malmö och Göteborg i antalet anmälda våldsbrott. Statistik från Sveriges kommuner och landsting visar att huvud­staden ligger på en osmickrande första­plats bland landets kommuner när anmälningarna från de senaste tre åren samlas ihop: Stockholm har 19,4 anmälda våldsbrott per 1 000 invånare jämfört med 16,0 anmälningar i Malmö och 13,9 i Göteborg. 

– Det är inte förvånande att Stockholm ligger i topp, säger Sven Granath, krimino­log på Brottsförebyggande rådet.

Han förklarar att skillnaderna mellan städerna kan hänga ihop med att personer från andra kommuner i  högre utsträckning reser till Stockholm för att festa, som leder till en koncentration av berusade människor. Stockholm har även fler platser där många män­niskor trängs på en liten yta.

– Det blir mer friktion och mer situationer där våldsbrott kan uppstå. För att hamna i konflikt måste man stöta på varandra. Framför allt blir det oftare konflikter om folk stöter på varandra berusade, säger Granath.

Den typiske gärnings­personen är en man i åldersgruppen 18–25.

– Dels tyvärr för att män på olika sätt uppfostras till att lösa konflikter med våld, men också för att yngre män inte har lika mycket ansvar i  sin tillvaro som äldre män,  som håller tillbaka de här aggressiva impulserna. Det hänger ihop mycket med manlighet, har vi ett mer jämställt samhälle där vi inte premierar utagerande beteende för att skapa manlighet får vi i en förlängning mindre våld.

klar

Artikellänk är kopierad

erik paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro