ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny stor polisinsats i Brysselförort – en sjätte person har gripits

TT · 9 Apr 2016
Uppdaterad 9 Apr 2016

En sjätte person uppges ha gripits misstänkt för terrordåden i Bryssel. En stor polisinsats pågår just nu i Etterbeek i Bryssel. Boende har evakuerats och ett 50-tal poliser är på plats, varav flera bombtekniker och prickskyttar.

klar

Artikellänk är kopierad

En sjätte person har gripits misstänkt för kopplingar till terrordåden i Bryssel, uppger AP på Twitter och med hänvisning till officiella källor. Uppgifter i belgiska medier talar om att denne person greps redan i går.

Det är ännu oklart vad insatsen i Etterbeek gäller, uppger belgiska public service-bolaget RTBF, bland annat om någon gripits eller om insatsen är kopplad till jakten på terrorister.

Efter att insatsen — som ska riktas mot ett lager — pågått en stund ska bombteknikerna och specialpoliser ha lämnat platsen, men avspärrningarna är kvar, rapporterar RTBF.

Det svenska utrikesdepartementet kan inte bekräfta uppgifterna från gårdagen om att en 23-årig svensk man ska finnas bland de terrormisstänkta som greps i Belgien.

- Vi känner till medieuppgifterna men vi har ingen information om det, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst.

Vad kan det bero på, att det inte stämmer, eller?

- Det kan bero på massa saker, vi har ingen information om det.

TT har varit i kontakt med anhöriga till svensken som pekas ut som gripen i Bryssel, misstänkt för inblandning i terrorattacker i både Paris och Bryssel.

Familjen vill inte kommentera om de har blivit kontaktade av svenska eller belgiska myndigheter eller om man fått bekräftat att det är 23-åringen som är gripen.

- Det känns inte bra att prata om det, säger en anhörig till TT.

UD uppger fortfarande, vid 14-tiden på lördagen, att man saknar information om huruvida någon svensk medborgare har frihetsberövats i Belgien.

Totalt greps fem personer misstänkta för delaktighet i terroristbrott. Enligt uppgifter till tidningen Het Laatste Nieuws ska en av dem vara en svensk 23-årig man som är folkbokförd i Malmö.

En annan av de gripna är 31-årige Mohamed Abrini som har jagats misstänkt för att ha varit inblandad i terrordåden i Paris i fjol.

Uppgifter om att han skulle vara den så kallade mannen i hatten som sågs på flygplatsen i Bryssel i samband med självmordsattacken där har förekommit, men har inte bekräftats av åklagarmyndigheten i Belgien.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro