ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny stor studie: Så ser svenskarnas sexvanor ut

Karl Enn Henricsson · 28 Maj 2019
Uppdaterad 28 Maj 2019
Nästan 60 procent i den stora nya undersökningen, uppger att de är nöjda med sitt sexliv. Arkivbild.

Nästan 60 procent i den stora nya undersökningen, uppger att de är nöjda med sitt sexliv. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT


70 procent av männen tittar på porr, jämfört med 30 procent av kvinnorna. Samtidigt har hälften av kvinnorna svarat att de blivit utsatta för sexuella trakasserier, visar Folkhälsomyndighetens stora studie om svenskarnas sexvanor.

klar

Artikellänk är kopierad

Porrsurfande, sexliv, användning av preventivmedel och sexuella trakasserier – Folkhälsomyndighetens nya studievisar på ett brett spektrum av svenskarnas sexvanor, och ovanor.

Resultatet visar att den sexuella hälsan överlag är god. 58 procent av de svarande uppgav att de är nöjda med sitt sexliv, men 28 procent av männen och 18 procent av kvinnorna anser att de inte hade sex tillräckligt ofta.

Dessutom ansåg 20 procent av kvinnorna att de känt sig för trötta eller för stressade för att ha sex. Hos männen är motsvarande siffra 10 procent.

”Omfattningen är helt oacceptabel”

Undersökningen gjordes under 2017 och baserades på drygt 14 500 personer i åldrarna 16 till 84 år, och Folkhälsomyndigheten konstaterar att det mest framträdande är könsskillnaderna – inte minst vad gäller användandet av porr.

70 procent av männen uppgav att de tittar på porr, medan 70 procent av kvinnorna svarade att det inte gör det.

Men förutom svenskarnas sexvanor, visar studien även på en mörkare sida.

Nästan häften av kvinnorna svarade att de varit utsatta för sexuella trakasserier, och även sexuella övergrepp är utbrett.

– Omfattningen är helt oacceptabel. Det här är ett stort folkhälsoproblem och dessa handlingar måste upphöra, säger Louise Mannheimer, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande.

Så många män köper sex

Studien visar även att 9 procent av männen har köpt sex, och att 80 procent av sexköpen har skett utomlands.

En tredjedel av kvinnorna som svarade i undersökningen uppgav att de har genomgått en eller flera aborter. Vad gäller användande av preventivmedel är andelen lägre för kvinnor som har hög utbildning och hög inkomst, sett till ålderskategorin 16 till 29 år.

Studien ger ett underlag och kunskap för att öka jämställdheten och komma till rätta med könsskillnader, enligt Folkhälsomyndigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro