ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny stor studie: Vitaminer och andra kosttillskott förbättrar inte hälsan

Björn Sjö · 4 Jun 2018
Uppdaterad 5 Jun 2018
Den som äter varierad kost behöver inte köpa extra vitaminer, hävdar kanadensiska forskare i en stor studie där 38 000 personers hälsa jämförts.

Den som äter varierad kost behöver inte köpa extra vitaminer, hävdar kanadensiska forskare i en stor studie där 38 000 personers hälsa jämförts. Foto: Pixabay


En stor kanadensisk genomgång av vetenskapliga studier tyder på att kosttillskott med vitaminer och mineraler inte förbättrar hälsan. I vissa fall kan det till och med leda till högre dödlighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Studien publiceras i Journal of the American College of Cardiology, rapporterar Sydsvenskan.Forskarna har gått igenom 179 vetenskapliga studier som genomförts mellan 2012 och 2017.

Totalt hade 19 000 personer granskats i studierna. Deras intag av olika kosttillskott jämfördes med förekomsten av stroke och hjärtinfarkt samt den allmänna dödligheten.Tillskotten innehöll vitaminerna A, B (fem typer), C, D och E, samt betakaroten, kalcium, järn, zink, magnesium och selen.

De 19 000 pillerätarna jämfördes med en lika stor kontrollgrupp som inte åt några kosttillskott. Båda grupperna visade sig vara lika friska.

Inget av kosttillskotten påverkade frekvensen av av hjärt- och kärlsjukdomar. Dödligheten var också ungefär densamma i båda grupperna.

Endast i två fall fann forskarna skillnader:Stroke var mindre vanligt bland dem som åt preparat med folsyra och andra kombinationer av B-vitamin.Dödligheten var högre bland dem som åt tillskott med niacin och antioxidanter.Forskarna har ingen förklaring till avvikelserna. Deras huvudsakliga slutsats är att kosttillskott är meningslösa.

David Jenkins, en av författarna till studien.
David Jenkins, en av författarna till studien.

– Om du vill äta extra vitaminer och mineraler så gör det dig visserligen ingen skada, men du har ingen nytta av det heller, skriver läkaren David Jenkins som är studiens huvudförfattare.

Detta stämmer väl med råden från många dietister och näringsforskare. Kosttillskott behövs bara om man har en konstaterad brist av ett ämne. Annars räcker det att äta en varierad kost med mycket grönsaker.

– Generellt sett så är kosttillskott och vitaminer ingenting vi behöver utan det är bra mat som är lösningen, sade Lena Hultén, professor i klinisk näringslära, till Metro i en tidigare intervju.

pil
Fakta

Svenskarna köpte kosttillskott och vitaminer för 4,8 miljarder kronor förra året.

I siffran ingår sportpreparat för 1,4 miljarder (28 procent)  och bantningsmedel för 438 miljoner (9 procent).

Kosttillskott och vitaminer står för 57 procent av marknaden.

De flesta preparaten såldes via dagligvaruhandeln (24,5 proc), apoteken (22,2), hälsobutikerna (20,1).

Källa: Svensk egenvård/ Euromonitor

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro